Buitenland22 dec '14 11:27

Tunesië is nu een echte democratie

Auteur: BNR Webredactie

Het enige land waar de Arabische revolutie wel slaagde, heeft een nieuwe president en hij heet: El-Sebsi. Met deze verkiezingen is Tunesië nu echt een volwassen democratie geworden. Dat er rondom de verkiezingen wel met modder is gegooid tussen de presidentskandidaten is juist een goed teken, vindt arabist Jan Jaap de Ruiter, verbonden aan de Tilburg University.

Foto: ANP - El-Sebsi
Foto: ANP - El-Sebsi

Want in een beetje democratie, wordt er altijd met modder gegooid, zegt Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Tilburg University, op BNR.

"In de Verenigde Staten wordt natuurlijk ook altijd met modder gegooid over en weer. Dat weten we allemaal. En dat functioneert. De democratische regels en procedures worden dan toch gevolgd en dat is in Tunesië ook het geval. Bovendien heeft El-Sebsi zijn tegenstander inmiddels ook de hand gereikt. De tegenstander zegt dan natuurlijk van: nog even wachten op de definitieve resultaten. Maar ook dat past in een democratie."
 

Niet te triomfalistisch
Tunesië is het enige land waar de Arabische Lente wel is geslaagd. Wat is het belang van deze verkiezingen? De Ruiter: "Een dictator wegjagen is één ding. Dat is natuurlijk al fantastisch. "Bij de eerste keer dat er verkiezingen worden georganiseerd is er een soort enthousiasme. Dan gelooft iedereen er nog in. Maar het besef is natuurlijk altijd bij een democratie dat het lastige, stroperige processen zijn, dat er coalities moeten worden gemaakt, dat verlies moet worden geïncasseerd en dat de overwinnaar niet al te triomfalistisch moet zijn. Dan komt er een tweede keer een ronde. Pas bij een tweede of derde ronde zou je kunnen zeggen van: als je het toch allemaal volgens de regels hebt gedaan, dan ben je toch wel geslaagd voor je democratische examen. Dat is nu gebeurd, zou je kunnen zeggen."

Mooie, moderne grondwet
Hij vat samen: "Er is een heel mooie, moderne grondwet geaccepteerd door het volk. Daarin heeft religie vrijwel geen rol. Dat lijkt mij ook belangrijk: een scheiding van kerk en staat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen