Buitenland8 dec '14 05:24Aangepast op 8 dec '14 07:54

Grieks parlement keurt begroting goed

Auteur: ANP Nieuws

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zondag op maandag de begroting voor 2015 goedgekeurd. Een historisch moment, vindt premier Antonis Samaras.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Het einde is in zicht van het tijdperk waarin obligatiemarkten gesloten voor ons bleven en we financiële noodhulp nodig hadden om te overleven'', stelde Samaras voor de stemming. Niet alle Grieken delen het enthousiasme van hun leider. Buiten het parlement demonstreerden honderden mensen tegen overheidsbezuinigingen.

De begroting voorziet in 2,9 procent economische groei: een van de hoogste groeicijfers in de eurozone. Ook de werkloosheid neemt af. Die moet volgend jaar dalen van 24,8 procent naar 22,6. Toch blijft de Griekse overheid kampen met een enorme schuldenlast, die dit jaar een omvang had van 177,7 procent van het bruto binnenlands product. Die schuld moet komend jaar met circa 6 procent dalen.

Heel veel pijn
”Ik vraag me echt af waarom dit historisch wordt genoemd”, zegt correspondent Nikos Lanser. “In feite is er een voorlopige begroting gekozen en komt er een definitieve zodra er een afspraak wordt gemaakt met de trojka en er kan worden gezegd: ‘nu zijn we door de maatregelen heen’."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen