Buitenland25 apr '16 11:35Aangepast op 25 apr '16 11:59

Amerika wacht in spanning op de 29 geheime pagina's over 9/11

Auteur: Thomas de Man

Een nieuwe hoofdstuk in de diplomatieke rel tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Een deel van groot onderzoek naar de betrokkenheid van het Arabische land bij de aanslagen van 9/11 wordt waarschijnlijk openbaar gemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De 29 pagina's van het onderzoek liggen achter slot en grendel in het Amerikaanse Capitool.

Volgens senatoren die de betreffende pagina's al hebben mogen inzien staat er informatie in de papieren over Saudische betrokkenheid bij 9/11.

Hoog spel
Het aansprakelijk stellen van Saudi-Arabië hangt af van wat er precies staat in de mysterieuze 29 pagina's.

Was er staatssteun uit het land? Saudi-Arabië speelt in ieder geval hoog spel. Het land dreigt te desinvesteren in de Amerikaanse economie als de wet wordt aangenomen die het mogelijk maakt voor nabestaanden van de aanslagen om het Arabische land aansprakelijk te stellen.

President Obama heeft aangegeven een veto uit te spreken als de wet door het congres komt. In zo'n situatie hebben zowel de Senaat als het Congres een tweederde meerderheid nodig om het voorstel alsnog aan te nemen.

Economische strop
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg denkt dat desinvesteren van Saudi-Arabië makkelijker is gezegd dan gedaan, omdat het land daar zelf ook enorme economische schade door oploopt. Het Arabische land heeft een astronomisch bedrag van 750 miljard dollar aan waarde uitstaan in de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen