Syrie28 apr '16 10:29

Syrisch staakt-het-vuren aan zijden draadje

Auteur: BNR Webredactie

VN-gezant De Mistura waarschuwt dat het staakt-het-vuren in Syrië in groot gevaar is. VVD-Kamerlid Han ten Broeke deelt die zorgen. De VS en Rusland moeten in actie komen.

ANP/EPA
ANP/EPA

Volgens De Mistura wordt het bestand steeds vaker geschonden. In de afgelopen 48 uur viel volgens hem in Syrië iedere 25 minuten een dode door geweld en iedere 13 minuten een gewonde. "Het beeld is dat het ieder moment kan instorten'', zei de gezant. Hij roept de Verenigde Staten en Rusland op tot snel ingrijpen op het hoogste niveau om de gesprekken tussen de Syrische regering en een deel van de oppositie te redden.

De Mistura is aangesteld om vredesgesprekken van de grond te krijgen, maar stelt vast dat de gespreksronde die gisteren eindigde, is overschaduwd door het oplaaiende geweld. Verdere gesprekken zijn wat hem betreft alleen zinvol als het geweld snel vermindert tot op het niveau van februari en maart. In die maanden hielden de partijen die het bestand tekenden zich er redelijk aan.

'Zombie-akkoord'
VVD-Kamerlid Han ten Broeke deelt de zorgen van De Mistura. "Eigenlijk was dit al enige weken een soort zombie-akkoord dat alleen nog maar in leven werd gehouden - verbaal - doordat een aantal sponsoren van de deal, met name de Verenigde Staten en Rusland, mondjesmaat hun steun verleent. Nu komt het erop aan of men ook in staat zal zijn de strijdende partijen daadwerkelijk te dwingen het akkoord weer na te leven, want het gebeurde gewoon niet."

"Ik had mijn hoop enigszins gevestigd op het feit dat er tussen de Verenigde Staten en Rusland weer enige toenadering was", zegt Ten Broeke. Volgens hem moeten deze twee landen de strijdende partijen ertoe bewegen geen aanvallen en represailles meer op elkaar uit te voeren.

 

  

De Mistura wil in de loop van mei een nieuwe gespreksronde houden. Bij de gesprekken in Genève zijn diverse oppositiegroepen aanwezig. Met Islamitische Staat en al-Nusra wordt niet gepraat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen