Buitenland1 mei '16 23:06

'Alleen versplintering IS kan al-Qaeda weer op de kaart zetten'

Auteur: BNR Webredactie

Televisiezender FOX had vijf jaar geleden de primeur, maar bracht het eigenlijk met heel veel slagen om de arm: de dood van Osama bin Laden. Pas later die avond bevestigde president Barack Obama dat Bin Laden wérkelijk was gevonden en gedood.

Na een eindeloze klopjacht schoot een speciale eenheid van het Amerikaanse leger vandaag exact vijf jaar geleden Osama bin Laden dood. De leider van al-Qaeda en het brein achter nine eleven was op dat moment zonder twijfel de meest gezochte terrorist ter wereld. De terroristische organisatie kwam die klap eigenlijk nooit meer te boven. Van de geoliede machine die Bin Laden ervan maakte, is ook volgens terrorismedeskundige Glenn Schoen nog maar weinig over.

Al-Qaeda blijft niettemin een factor van betekenis voor terreurbestrijders. De organisatie heeft nog altijd volgelingen in zeker zestig landen, zegt Schoen, maar onder Ayman al-Zawahri zal de beweging waarschijnlijk niet veel voor elkaar krijgen. "Het is een gefragmenteerd geheel, er is geen sterk leiderschap aan en er zit zeker geen momentum aan. Dat is in het kielzog van de Arabische Lente de laatste vijf jaar overgenomen door IS."

 

Toch is het volgens Schoen te vroeg om de terreurorganisatie af te schrijven; IS kán voor al-Qaeda werken als een rode lap op een stier, meent hij. "De grote zorg is nu of al-Qaeda in zijn competitie met IS iets groots zou willen proberen - denk bijvoorbeeld aan internationale doelen als luchtvaart. En aan de andere kant is er de mogelijkheid dat al-Qaeda gaat proberen de positie van IS over te nemen als die organisatie gaat fragmenteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen