Buitenland2 mei '16 13:30

VS en Europa zetten hakken in het zand bij TTIP-onderhandelingen

Auteur: Thijs Baas

De Verenigde Staten en Europa zetten wederzijds de hakken in het zand, waardoor de TTIP-onderhandelingen bepaald niet van een leien dakje gaan. Greenpeace ziet in de documenten een bevestiging van de eigen zorgen over het akkoord, maar duidelijk is dat het 'slechts' gaat over onderhandelingsdocumenten, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de EU over het vrijhandelsakkoord TTIP worden hard gespeeld. Duitse en Franse auto's worden uitonderhandeld tegen Amerikaanse landbouwproducten, blijkt uit de gelekte documenten die Greenpeace openbaar maakte. De EU probeert de angel uit de Amerikaanse kritiek op een transparanter arbitragesysteem te halen door een permanent Hof voor te stellen, maar uit de Greenpeace-documenten valt nauwelijks op te maken hoe de VS daar precies over denkt. 

 

Een ander gevoelig punt is de voedselveiligheid, zegt Anke Truijen. De EU verbiedt hormoonvlees vanwege de risico's, de VS is tegen een verbod, zolang de risico's niet wetenschappelijk zijn onderbouwd en er geen mensen onder lijden. Daarom moet de EU eerst maar eens alle alternatieven moeten onderzoeken waaruit blijkt dat hormoonvlees echt schadelijk is voor de mens. De EU wil zelf kunnen bepalen of hormoonvlees veilig is en zet daarmee de onderhandelingen verder op scherp.

Wijnmerken
Europese wijnlanden willen bovendien wijnmerken als Champagne en Chablis beschermen tegen de Amerikaanse 'creatieve' omgang met merknamen, maar daar voelt de VS weinig voor. Kortom: de TTIP-onderhandelingen zijn nog lang niet afgerond en met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht is de kans klein dat het akkoord al voor het eind van dit jaar gesloten is. Ratificatie zit er dit jaar nog niet in, zegt Anke Truijen. Daarvoor liggen er nog veel te veel discussiepunten op tafel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen