Buitenland2 mei '16 16:36Aangepast op 2 mei '16 16:53

'Uitlekken TTIP-documenten kan in voordeel EU werken'

Auteur: Thijs Baas

Door de onderhandlingsdocumenten van de TTIP-besprekingen op straat te gooien, hoopt Greenpeace de kans op een akkoord te verkleinen. Dat zegt Gerry van der Kamp, universitair docent Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Maar het zou wel eens in het voordeel van Europa kunnen werken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Is het een storm in een glas water of een succesvolle poging om TTIP te torpederen? Volgens minister Ploumen en EU-commissaris Malmström van Handel staat er niets nieuws in de uitgelekte onderhandelingsdocumenten van TTIP. Maar Greenpeace wil vooral benadrukken dat de documenten belangrijke milieumaatregelen van de EU onmogelijk maken, zegt Van der Kamp. "Dan wordt het lastiger om dat akkoord ook te verkopen en goedgekeurd te krijgen in het Europees Parlement en op onderdelen zelfs in nationale parlementen." 

 

Aan de andere kant kan de Europese Commissie met de uitgelekte documenten in handen tegenover de Amerikanen duidelijk maken dat de bewegingsruimte nu wel erg beperkt is, zegt Van der Kamp. "Ze kunnen nu naar de Verenigde Staten toe nog veel duidelijker maken dat hun handen gebonden zijn en als ze daar op toegeven, is er straks een akkoord waarvan ze niet kunnen garanderen dat ze het geratificeerd kunnen krijgen, en dan heb je uiteindelijk niks."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen