Buitenland3 mei '16 18:40

4000 soldaten naar Baltische staten om Rusland af te schrikken

Auteur: Judith Laanen

De NAVO overweegt om roterend 4000 militairen in Estland, Letland, Litouwen en Polen te plaatsen om Rusland af te schrikken. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter.

Russische tanks rijden door Moskou ter voorbereiding op een nationale feestdag. Foto ANP
Russische tanks rijden door Moskou ter voorbereiding op een nationale feestdag. Foto ANP

De Baltische staten hebben de NAVO om deze maatregelen gevraagd om zich te beschermen tegen hun agressieve buurland.

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg voelen de Baltische staten zich bedreigd. "Rusland zou intimideren door steeds meer troepen samen te trekken langs hun grenzen met de Baltische staten, door voortdurend militaire oefeningen te houden in dat gebied, en ook door te zeggen dat ze van plan zijn hun defensie van hun kant stevig op te schroeven."

 

Na het opheffen van de Sovjet-Unie in 1991 en het beëindigen van de Koude Oorlog in 1989 zijn er tussen de NAVO en Rusland afspraken gemaakt over hoe militair met elkaar om te gaan, legt Hammelburg uit. "De NAVO zou niet teveel oprukken naar het oosten, maar er zijn ook beperkingen opgelegd aan het aantal wapens en militairen."

Pikant: VS investeert fors in bescherming Europa
Het voorstel voor de rotatie van 4000 militairen uit NAVO-landen zingt al rond sinds februari, zegt Hammelburg. "Pikant is dat de Verenigde Staten 3,4 miljard dollar gaat investeren in de bescherming van Europa met zwaardere wapens en ruim 30 tot 40.000 soldaten. Het getal van 4000 is het maximum aantal soldaten dat volgens de regels is afgesproken dat naar de grens mag. Er zijn er nooit meer dan 4000 tegelijk aan de grens van Rusland."

'Ook Nederlandse soldaten naar Russische grens'
Defensieminister Carter heeft zijn plannen voorgelegd aan NAVO, die heeft akkoord gegeven. Hammelburg: "De realiteit is dat er ook Nederlandse soldaten aan de Russische grens kunnen komen."

De speciale raad die de NAVO en de Russen met elkaar hadden weer is hervat. "Na de invasie van de Krim werd die stopgezet. Voor het eerst praten de NAVO en Rusland weer rechtstreeks met elkaar. De hoop is dat ze hiermee de situatie deëscaleren, want het is onaangename ontwikkeling", zegt Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen