Vluchtelingencrisis6 mei '16 19:33

'Erdogans nee tegen wetswijziging wordt geen deal breaker'

Auteur: Thijs Baas

De Turkse president Erdogan is niet van plan de terreurwetgeving in zijn land aan te passen, zoals de Europese Unie wil. De wetswijziging is één van de eisen die Brussel stelt voor de opheffing van de visumplicht voor Turken. Toch zal deze weigering uiteindelijk geen deal breaker zijn, zegt Armand Sag, bestuursvoorzitter van het Instituut voor Turkse Studies.

ANP
ANP

Erdogan benadrukt immers in zijn speech dat de wetswijziging nóg niet aan de orde is. Zijn houding is een rechtstreeks gevolg van het onvermogen om de terreuraanvallen in eigen land aan banden te leggen, zegt Sag. Zolang de strijd met de terreurorganisaties niet minder heftig wordt, is een aanpassing van de wet niet aan de orde. Bovendien meent Erdogan dat hij door al aan 65 van de 72 voorwaarden van de EU te voldoen, zijn goede wil heeft laten zien. "Dat is toch een boodschap naar de EU, dat die hem meer nodig heeft dan andersom."

 

Met die triomfantelijke houding hoopt Erdogan volgens Sag zijn populariteit in Turkije op peil te houden. Een middelvinger naar Europa? Nou ja, eigenlijk komt het daar wel op neer, beaamt Sag. "Dat zijn eigenlijk wel zijn twee stokpaardjes: de strijd tegen de terreur, die hem nodig heeft als de sterke man die de strijd aangaat, én een sterke man die eindelijk tegen de EU kan zeggen: 'nee, dat gaan we niet doen'. Van allebei probeert hij nu optimaal te profiteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen