Buitenland10 mei '16 09:39Aangepast op 10 mei '16 13:04

België: aantal uitkeringen niet meer te behappen

Auteur: Jelle Maasbach

De Belgen zijn maar liefst 5 miljard euro kwijt aan arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block vindt dat het zo niet verder kan.

Maggie De Block. Foto: ANP/EPA
Maggie De Block. Foto: ANP/EPA

In 2015 moest de Belgische regering 5 miljard euro uitkeren aan arbeidsongeschikten. Meer dan 370.000 mensen zaten langdurig ziek thuis. Dat is een stijging van meer dan 60 procent in 10 jaar tijd, zo meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.

Het betekent in de praktijk dat 1 op de 10 Belgische werknemers langer dan een jaar uitgeschakeld is door ziekte. De kostenpost wordt de regering nu te gortig.

Oorzaken
Voor de stijging zijn twee oorzaken te noemen. Ten eerste nam het aantal werknemers met psychische klachten zoals depressie en burn-out fors toe.

Daarnaast moeten mensen langer werken, en juist onder de 50- en 60-plussers zijn de meeste ziektegevallen. Aangezien zij langer moeten deelnemen aan de arbeidsmarkt, hebben ze bij ziekte ook langer recht op een uitkering.

De minister wil langdurig zieken nu gaan begeleiden naar een aangepaste baan. Ook wil zij mogelijk het bedrijfsleven gaan verplichten om meer bij te betalen.

Gerelateerde artikelen