Buitenland11 mei '16 13:54

Britse koningin vergeet even dat de microfoons nog open staan

Auteur: Judith Laanen

In een 'slip of the tongue' liet de Britse koningin Elizabeth zich gisteren uit op een tuinfeestje over het onbeschofte gedrag van Chinese diplomaten tijdens het staatsbezoek van president Xi Jinping vorig jaar.

De Britse koningin Elizabeth proost met de Chinese president Xi Jinping tijdens een staatsbezoek in 2015. Foto ANP
De Britse koningin Elizabeth proost met de Chinese president Xi Jinping tijdens een staatsbezoek in 2015. Foto ANP

"Ze waren heel erg grof tegen de ambassadeur". Dat zei the Queen tegen een politiecommandante van de Britse politie die vorig jaar verantwoordelijk was voor de beveiliging tijdens het staatsbezoek. Ze liet zich de uitspraak ontvallen tijdens haar jaarlijkse tuinfeestje in de achtertuin van Buckingham Palace, waar duizenden burgers op de thee mogen komen.

Lia van Bekhoven, Groot-Brittannië-correspondent, zegt dat er vanuit het paleis geen commentaar wordt gegeven op het gesprek omdat het een privégesprek was. "Ook zal het geen diplomatieke rel opleveren, maar Beijing zal het eerder genânt vinden."

 

Chinezen onzuiver? Wat dacht je van Nigeria en Afghanistan, aldus Cameron
De Britten vonden behalve de Chinezen ook de Nigerianen en Afghanen onlangs niet helemaal zuiver. Premier David Cameron zei in bijzijn van de Queen en een microfoon dat de "fantastische corrupte landen Nigeria en Afghanistan naar de top in Londen komen".

Volgens van Bekhoven is er om de anti-corruptietop, waar Cameron naar verwees, veel te doen in het Verenigd Koninkrijk. "Hoewel Cameron het niet verkeerd had dat die landen corrupt zijn, wees de aartsbisschop die erbij stond erop dat de huidige Nigeriaanse president Buhari juíst corruptie probeert uit te bannen. Buhari zei geschokt te zijn door wat Cameron zei. Afghanistan heeft net laten weten de term oneerlijk te vinden."

'Anti-corruptietop heeft onbedoelde urgentie'
De top heeft sinds de Panama Papers een "onbedoelde urgentie" gekregen, zegt Van Bekhoven. "Anti-corruptie is echt een onderwerp hier. We kunnen er ook niet meer omheen. Zoals The Guardian vandaag schreef: er liggen triljoenen verstopt in offshore eilanden, een derde ervan ligt in belastingparadijzen die een connectie hebben met het Verenigd Koninkrijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen