Buitenland12 mei '16 13:58Aangepast op 12 mei '16 14:39

Run, you fools! Mount Doom staat op uitbarsten

Auteur: Sam de Voogt

Frodo en Samwise kunnen beter dekking zoeken. De Nieuw-Zeelandse vulkaan Ruapehu, die in de Lord of the Rings-films model stond voor Mount Doom, zou mogelijk voor het eerst sinds 2007 kunnen uitbarsten.

De vulkaan Ruapehu tijdens een uitbarsting in 1996. Foto ANP
De vulkaan Ruapehu tijdens een uitbarsting in 1996. Foto ANP

Het ministerie van Natuurbehoud van Nieuw-Zeeland heeft een waarschuwing afgegeven en het dreigingsniveau verhoogd naar "gemiddelde tot verhoogde onrust". Fans van de Lord of the Rings, natuurliefhebbers en andere wandelaars, klimmers en kampeerders worden afgeraden bij de top van de vulkaan in de buurt te komen.

De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in september 2007. Een uitbarsting in 1996 zorgde ervoor dat vliegvelden tijdelijk moesten sluiten, en verwoestte de lokale landbouw. De berg is met een hoogte van bijna 2.800 meter het hoogste punt van het noordereiland van Nieuw-Zeeland. De naam Ruapehu betekent lawaaierige kuil in het Maori. De berg is zo genoemd vanwege het niet-permanente kratermeer dat zich in de krater bevindt. Er kan gewandeld, maar ook geskied en gesnowboard worden.

Voor de filmtriologie van Lord of the Rings van regisseur Peter Jackson werden scènes van Mount Doom gefilmd op de Ruapehu en de nabijgelegen berg Ngauruhoe. In zowel de boek- als de filmtrilogie van Lord of the Rings speelt Mount Doom een cruciale rol. Het is namelijk de enige plek waar De Ene Ring, en daarmee de macht van antagonist Sauron, vernietigd kan worden. De hobbits Frodo en Samwise proberen gedurende de boeken en films met een bont gezelschap de vulkaan te bereiken om de ring te vernietigen.

 

Gerelateerde artikelen