Buitenland18 mei '16 14:32

De Britse troonrede: traditie, politiek & carnaval

Auteur: Thomas de Man

Zoals wij Prinsjesdag hebben, zo hebben de Britten hun jaarlijkse opening van het parlementaire jaar. En daar hoort ook een troonrede bij, waarin de plannen van de regering voor komend jaar uiteen worden gezet.

''Er zitten weinig verrassingen in. We weten eigenlijk al wat er gezegd gaat worden in de troonrede'', vertelt Lia van Bekhoven, correspondent in Londen. ''Het ritueel is ook ieder jaar hetzelfde: de uniformen, de kleuren, de kronen. Een feest voor mensen die van dit soort tradities houden.'' Volgens Van Bekhoven werd de traditie vroeger belangrijker gevonden, ook door het volk, maar nu wordt het vooral nog gewaardeerd door echte liefhebbers, politici en journalisten.

Eén van de meest opvallende maatregelen die de Britse vorstin aankondigt namens de regering is het schrappen van de Europese mensenrechtenwet. Daarvoor in de plaats komt de wet 'Bill of Rights'. De Britse regering wil met deze symboolpolitiek duidelijk maken dat Groot-Brittannië zelf prima in staat is om een vuist te maken, en niet afhankelijk is van de Europese Unie.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen