Aanslagen Brussel22 mrt '16 16:51

'Kloof in samenleving leidt tot radicalisering'

Auteur: Jolijn Mes

De aanslagen in Brussel vanochtend hebben ook een grote impact gehad op de Marokkaanse gemeenschap. Er worden zorgen geuit over de gevolgen die dit kan hebben.

ANP/EPA
ANP/EPA

Volgens Farid Azarkan, de man achter de Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, zijn er vandaag veel reacties binnengekomen: "Mensen vinden het afschuwelijk, maar maken zich ook zorgen over de gevolgen."

Wij/zij discussie
En die zorgen kunnen van alles zijn, zegt Azarkan: "Net zoals andere Nederlanders zijn ze bang dat dit ook in Nederland kan gebeuren. Maar er is ook angst voor de gevolgen die het kan hebben in de wij/zij-discussie."
 
Azarkan merkt al langere tijd dat de kloof tussen moslims en niet-moslims steeds groter wordt: "De afgelopen tien jaar zijn we veel meer in wij/zij gaan denken. Mensen staan ook negatiever tegenover de islam. Dat leidt tot incidenten, maar ook tot subtiele uitsluiting. En dat leidt juist tot een voedingsbodem voor radicalisering."

Volgens Azarkan is het dan ook van belang dat die voedingsbodem wordt weggehaald: "Je moet een samenleving hebben waarin iedereen kan doen wat hij wil en waarin je dus in vrijheid kan leven met elkaar."

Gerelateerde artikelen