Aanslagen Brussel23 mrt '16 17:20

'Vriendschap en beschaving zullen het altijd winnen van haat en geweld'

Auteur: Judith Laanen

"Vriendschap en beschaving zullen het altijd winnen van haat en geweld." Dat zei premier Rutte zojuist bij de herdenkingsdienst voor de aanslagen in Brussel bij de Belgische ambassade in Den Haag.

Premier Rutte legt een krans bij de Belgische ambassade in Den Haag. Foto ANP
Premier Rutte legt een krans bij de Belgische ambassade in Den Haag. Foto ANP

Volgens Rutte spreekt saamhorigheid uit het samenkomen van hoogwaardigheidsbekleders. "Wij betuigen ons diepe respect aan de slachtoffers. Wij spreken onze steun uit aan de nabestaanden en we houden elkaar stevig vast, vol van ongeloof nog, vol van boosheid ook over opnieuw een laffe aanval op onze manier van leven."

Morgen hangen door heel Nederland de vlaggen halfstok "als teken van saamhorigheid in rouw en verdriet", aldus Rutte. Volgens de premier deelt Nederland meer met België dan alleen een grens. "Wij voelen ons intens met u verbonden. Laat vandaag de stilte voor zichzelf spreken. Vriendschap en beschaving zullen het altijd winnen van haat en geweld."

 

'Onaanvaardbare en verachtelijke terreurdaden'
"Slechts een paar maanden geleden kwamen we verenigd in gedeeld verdriet samen voor de Franse ambassade. Maar gisteren bleek nog een zwarte dag. In het hart van Europa werden onschuldige burgers slachtoffer van onaanvaardbare en verachtelijke terreurdaden. Heel België rouwt en met ons, Nederland, Europa en de hele wereld. Dank voor de troostende woorden, voor de bloemen van hoop, dank voor die kaars die ons licht in het duister mag bieden", zei de Belgische ambassadeur Chris Hoornaert.

Onder anderen burgemeester Jozias van Aartsen, de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib, de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol en de ministers Asscher, Dijsselbloem, Van der Steur en Plasterk waren aanwezig.

Condoleanceregister
De Belgische ambassade heeft een condoleanceregister geopend, schrijft Omroep West. De openingstijden voor het rouwregister zijn woensdag van 13.00 tot 18.00 uur, donderdag van 13.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur.

Gerelateerde artikelen