Aanslagen Brussel23 mrt '16 20:02

Turkije: terreurverdachte aanslagen Brussel was in Nederland

Auteur: Judith Laanen

Er is veel onduidelijkheid over de mogelijke uitzetting van de Belgische terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui, de zelfmoordterrorist van Zaventem. De Turkse president Erdogan zegt dat hij vorig jaar naar Nederland werd gestuurd.

President Erdogan. Foto ANP
President Erdogan. Foto ANP

Volgens een bron binnen de Turkse regering is de terreurverdachte die werd teruggestuurd uit Turkije degene die zichzelf gisteren opblies op het vliegveld van Zaventem in Brussel. Dat schrijft persbureau AP.

Volgens de regeringsbron klopt de eerdere uitspraak van president Erdogan, dat El Bakraoui naar België zou zijn uitgezet, niet. Dat zou Nederland zijn.

België: El Bakraoui teruggestuurd naar Nederland
Dat bevestigde de Belgische minister van Justitie, Koen Geens, vanavond tegenover de Belgische krant De Morgen. "Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België", aldus Geens.

El Bakraoui zou niet uitgeleverd zijn, maar teruggestuurd nadat hij in juni 2015 aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden, zegt Geens. Op dat moment stond hij niet geregistreerd als terrorist bij de Belgische justitie.

'Turkije waarschuwde Belgische en Nederlandse autoriteiten'
AP bericht dat Turkije zowel de Belgische als Nederlandse autoriteiten gewaarschuwd heeft en dat El Bakraoui een "buitenlandse terreurvechter" was.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat aan BNR weten dat er nog niets gezegd kan worden over de claim van Erdogan. "Dit moet zorgvuldig worden uitgeplozen."

Gerelateerde artikelen