Aanslagen Brussel24 mrt '16 13:14

'Van der Steur en Plasterk hebben heel wat uit te leggen'

Auteur: Thijs Baas

Het voortbestaan van het kabinet staat op het spel als blijkt dat de Nederlandse diensten fouten hebben gemaakt in het vrij laten rondlopen van één van de aanslagplegers in Brussel, Ibrahim El Bakraoui. Terrorismebestrijding is inmiddels chefsache. En dan komen Rutte en zijn kabinet niet zomaar met de schrik vrij, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een nieuw licht op de zaak zou kunnen komen vanuit een anonieme bron die aan de VRT heeft laten weten dat  de ambassades in België en Nederland te laat zouden zijn ingelicht over het terugsturen van El Bakraoui vanuit Turkije naar Nederland. Dat gebeurde volgens de bron pas een kleine week nadat hij in Nederland was aangekomen. Maar het feit dat Nederland El Bakraoui heeft laten lopen, zorgt hoe dan ook voor flinke spanning in Den Haag. Het kabinet kwam vanmorgen bij elkaar, maar brengt pas vanmiddag meer informatie naar buiten.

Van der Steur zal in de loop van de dag aan de Tweede Kamer rapporteren, maar kon op dit moment nog weinig kwijt over de kwestie. "We zijn dat nu heel grondig aan het uitzoeken en we kijken nu eerst goed naar de feiten." Ook minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die verantwoordelijk is voor de AIVD, hield de kaken stijf op elkaar. Het geeft maar weer aan dat beide ministers in een lastig parket zitten, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. 
 

 

De Turkse president Erdogan meldde gisteren dat één van de aanslagplegers van eergisteren in Brussel, Ibrahim El Bakraoui, al een tijd geleden door Turkije aan België werd aangeboden voor uitlevering, zet Jaap Jansen de gebeurtenissen nog eens op een rij. "Maar de Belgen wilden geen uitlevering en vervolgens mocht hij zeggen waar hij dán naartoe wilde. Toen zei hij: 'stuur mij maar naar Nederland'. Het gekke is dat hij in België onder verscherpt toezicht stond voordat hij naar Syrië afreisde."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen