Aanslagen Brussel28 mrt '16 00:34

Arrestaties in Rotterdam bij zoektocht naar terreurverdachte

Auteur: BNR Webredactie

Een Fransman is vanmiddag in Rotterdam opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, meldde het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond. De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de man die door Franse media Anis B. wordt genoemd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Deze 32-jarige Fransman zou een kompaan zijn van de pas gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket. Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag. In de woning werd, behalve wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft dat getraceerd.

In het kader van het onderzoek naar het beramen van een nieuwe aanslag in Frankrijk, zijn de afgelopen dagen ook in België twee arrestaties verricht. Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Medebeklaagde in dat proces was Abdelhamid Abaaoud. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

De Rotterdamse politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de politie heeft de aanhoudingen verricht. Het OM onderzoekt in hoeverre dit drietal betrokken is bij terrorisme. Een woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Ter hoogte van de Doedesstraat is de omgeving afgezet. ,,In de huizen liggen mogelijk explosieven'', aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. ,,We zijn op zoek naar bewijsmateriaal en de politie doet sporenonderzoek.'' Met het oog op de veiligheid van de omwonenden werden woningen in de directe omgeving geëvacueerd. Om hoeveel mensen het gaat is niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen