Aanslagen Brussel29 mrt '16 14:45

FBI waarschuwde week voor 'Brussel' voor broers El Bakraoui

Auteur: BNR Webredactie

Een paar dagen voor de aanslagen in Brussel heeft de Amerikaanse FBI informatie aan de Nederlandse politie gegeven over de aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid. Dat schrijft minister Van der Steur aan de Kamer.

Khalid El Bakraoui (R). EPA
Khalid El Bakraoui (R). EPA

De FBI had gegevens over criminele en radicale achtergrond van de twee, die Nederland een dag later doorspeelde naar de Belgische politiediensten. De broers bliezen zich vorige week op in luchthaven Zaventem en in een metrostel. Daarbij kwamen 35 mensen om het leven.

Gebrekkige communicatie
Van der Steur geeft in de brief antwoord op 166 vragen van de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. Eén van de broers, Ibrahim El Bakraoui, is vorig jaar door Turkije op het vliegtuig naar Nederland gezet. In de communicatie daarover is van alles misgegaan, blijkt uit de antwoorden van de minister.

'Melding pas half uur voor vertrek'
Zo verwijt Van der Steur Turkije dat de melding over de uitzetting pas een halfuur voor vertrek is gedaan. Maar die digitale nota is die dag door de Nederlandse politie-liaison in Turkije niet geopend en vertaald. Ook heeft België rond dezelfde periode aan de Nederlandse politie gevraagd of zij meer informatie hadden over de Belgische staatsburger El Bakraoui. De aanslagpleger was eerder in België veroordeeld voor het schieten op politieagenten met een kalasjnikov.

Onbekend hoe lang El Bakraoui in Nederland was
Hoe lang Ibrahim el Bakraoui in Nederland is geweest, is volgens Van der Steur "onbekend." De aanslagpleger stond "op 15 juli 2015 niet geregistreerd in systemen van Nederlandse of internationale opsporings- en inlichtingendiensten." Waarom de man naar Nederland werd uitgezet, werd vorige week pas duidelijk, zo schrijft Van der Steur. Volgens de minister zijn "de Turkse autoriteiten niet bevoegd" om "de reden voor terugzending te geven wanneer het niet-Nederlandse ingezetenen betreft."

Vorig jaar heeft Turkije in totaal 39 mensen naar Nederland uitgezet, 33 van hen werden "gerelateerd aan terrorisme en radicalisering." Hoeveel van hen ook daadwerkelijk door Nederland zijn opgepakt en vastgezet, laat minister Van der Steur onvermeld. In vijf andere gevallen ging het om niet-Nederlanders en één ander werd uitgezet vanwege een verlopen visum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen