Aanslagen Brussel29 mrt '16 17:48

Van der Steur heeft 'geen idee' waarom FBI informatie deelde

Auteur: Judith Laanen

Minister Van der Steur moet volgende week terugkomen naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over informatie over één van de aanslagplegers in Brussel.

Foto: ANP
Foto: ANP

In de Kamer kon minister Van der Steur geen duidelijkheid geven over wat er fout ging met de uitwisseling van informatie over de daders van 'Brussel'. Dit tot irritatie van de oppositie die nu wel klaar is met de minister. "We krijgen geen antwoord, we krijgen te horen: 'dat weet ik niet meer' of 'ik deel uw zienswijze niet'. Maar dat is geen antwoord", zegt Alexander Pechtold (D66) tegen Van der Steur.

'Geen idee'
De FBI lichtte Nederland op 16 maart, een week voor de aanslagen in Brussel, in over de criminele en terroristische achtergronden van beide broers El Bakraoui. Dat is de volgende dag meteen besproken met België, zegt Van der Steur. Waarom de FBI juist Nederland benaderd met deze informatie heeft Van der Steur "geen idee" van, zo zegt hij in de Kamer. De oppositie wil nu dat de minister alsnog aan de FBI vraagt waarom ze die informatie juist aan Nederland gaf.

'Aanslagen voorkomen'
PVV-leider Geert Wilders ging nog een stap verder dan de rest van de oppositie. Een actievere Van der Steur had de aanslagen namelijk kunnen voorkomen, zegt hij. "Realiseert u zich wat het betekent hebt doen uitgaan voor iemand die nog een week in Nederland had kunnen zijn? Waar een Schengen-melding van de Belgen niet had geholpen. U had die aanslag kunnen voorkomen, wellicht", zei Wilders tegen de minister.

11 januri
Maar dat Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf op Zaventem opblies, eerder al op het vliegtuig naar Nederland was gezet omdat hij banden zou hebben met een terreurnetwerk, is niet aan Nederland doorgespeeld. De Turken gaven deze informatie aan België al op 11 januari van dit jaar, twee maanden voor de aanslagen.

Opmerkelijk
Volgens politiek verslaggever Jeroen Stans is het opmerkelijk dat België de informatie niet deelde met Nederland. "België deelt dus niet de informatie waar Nederland en België beide naar op zoek zijn, met Nederland."

Van der Steur speelt bal terug naar Turkije en België
"Minister Van der Steur schrijft niet hardop dat Nederland steken heeft laten vallen", zegt Stans, "maar als je de brief leest kun je ze wel traceren." Eerst wijst de minister naar Turkije over de late melding van de uitzetting van Ibrahim El Bakraoui naar Nederland. Stans: "Later lees je dat Nederland die nota niet heeft gelezen en ook niet heeft vertaald. Je leest het als een fout, maar Van der Steur geeft het niet toe." Van der Steur speelt in de brief de bal terug naar Turkije en België, zegt Stans.

Opschudding om lange duur antwoord Turkije in België
In België moesten de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken vorige week voor een parlementaire commissie duidelijkheid geven over de uitzetting van Ibrahim El Bakraoui vanuit Turkije, zegt Bart Bekaert, hoofdredacteur van de Belgische Q Music.

Nu blijkt dat België aan Turkije om meer informatie over deze man heeft gevraagd, maar er kwam pas een half jaar erna antwoord op.

 

De inhoud van het antwoord was nog niet helemaal duidelijk, zegt Bekaert. "Als werkelijk blijkt dat Ibrahim El Bakraoui banden met een terreurnetwerk had, is het wel heel gek dat er zo weinig mee gebeurd is, en dat hij een paar maanden later een aanslag kan plegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen