Aanslagen Brussel29 mrt '16 20:19

Tweede Kamer ruziet in aanslagendebat over rol islam

Auteur: BNR Webredactie

PVV-leider Wilders haalt vanavond in het debat over de aanslagen in Brussel hard uit naar moslims. Volgens Wilders protesteren ze nauwelijks tegen radicaalislamitische terreur.

Foto ANP
Foto ANP

Daarmee kwam Wilders in botsing met veel andere partijen in de Kamer.

Volgens Wilders kunnen moslimterroristen zich nu als vissen in het water van de moslimgemeenschappen bewegen. Wilders verwees naar een terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en zich maandenlang vrijelijk kon ophouden in de Brusselse gemeente Molenbeek waar veel moslims wonen.

Daar moesten zowel de oppositie als regeringspartij VVD weinig van hebben. Beiden hekelden dat Wilders iedereen over één kam scheert. De ChristenUnie stelde voor dat de PVV juist een verbond moet sluiten met moslims om samen tegen de jihad te strijden.

Volgens de PVV-leider helpt alleen het afzweren van de islam. "Maar ze mogen niet van geloof veranderen, want daar staat de doodstraf op'', benadrukte Wilders.

De VVD wil ook extremisten aanpakken, maar fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat een verbod op de islam in strijd is met de fundamentele waarden in Nederland.

Wilders stelt daar tegenover dat de islam geen religie is zoals het christendom, en een "bloedlinke totalitaire ideologie'' is waarvan het doel overheersen in plaats van integreren of samenleven is. Wilders zegt het liefst de grondwet te wijzigen en de islam te verbieden.

De PVV-leider dreigde weer met een motie van wantrouwen tegen de regering. Volgens politiek verslaggever Jeroen Stans, die het debat volgt, zou - als Wilders het ook echt doet - dat de achtste keer zijn dat de PVV-leider zo'n motie in zou dienen tegen het kabinet.

Het debat is momenteel geschorst. Om 21.00 uur beantwoorden premier Rutte en ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Koenders (Buitenlandse Zaken) vragen. Volg hier de livestream

Gerelateerde artikelen