Aanslagen Brussel30 mrt '16 09:39

Meer anti-terreurmaatregelen in België

Auteur: Marjan van den Berg

België geeft groen licht aan nieuwe anti-terreurmaatregelen. Intussen melden Belgische media dat de aanslagplegers van Brussel ook interesse hadden in premier Michel en zijn kabinet.

ANP/AFP
ANP/AFP

De terroristen die aanslagen pleegden op luchthaven Zaventem en in metrostation Maalbeek, hadden op internet onder meer informatie gezocht over het kabinet van premier Charles Michel. Dat is gebleken uit zoekgegevens op de computer die werd gevonden in een vuilnisbak in de Brusselse wijk Schaarbeek, zo zeggen veiligheidsbronnen tegen de krant De Standaard.

De Tijd en L'Echo melden op basis van bronnen dat er op de computer foto's en plattegronden zijn aangetroffen van de ambtswoning en het kabinet van de premier. Concrete plannen voor een aanval zouden niet zijn gevonden.

Nieuwe maatregelen
De tijdelijke Kamercommissie Terreurbestrijding stemde gisteravond in met nieuwe anti-terreurmaatregelen: nachtelijke huiszoekingen, telefoontaps en databanken. "Ik denk dat we een fundamentele weg zijn ingeslagen in de strijd tegen terrorisme", zegt Kamerlid Carina van Cauter van regeringspartij Open VLD en lid van de tijdelijke Kamercommissie.

Vooral het delen van informatie via databanken vindt zij van groot belang. "Heel veel diensten zijn in de weer met onze veiligheid: de geïntegreerde politie, de OCAD - het orgaan dat de dreigingsanalyse opvolgt - het Openbaar Ministerie, de Staatsveiligheid - de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid - de krijgsmacht, de Financiële Informatieverwerking, de Dienst Vreemdelingenzaken en noem maar op."

De wettelijke basis voor het delen van informatie, zo zegt Van Cauter, was tot op heden te klein. "Ik denk, als het gaat over de strijd tegen terrorisme, dat het ook internationaal een weg is die moet worden ingeslagen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen