Aanslagen Brussel31 mrt '16 07:00

'Verbindingsofficier op ambassade België maakte zichzelf overbodig'

Auteur: Thijs Baas

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft afgelopen zomer de zogenoemde 'JBZ-liaison' op de Nederlandse ambassade in Brussel wegbezuinigd. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover BNR. Oppositiepartij D66 heeft in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

De partij wil weten of het klopt dat andere Europese landen hun capaciteit op dergelijke posten in België juist vergroot hebben. De verbindingsofficier heeft als missie om inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk uit te wisselen met Nederland. Het schrappen van de post is een gevoelige zaak, gezien de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims.

 

Aanleiding voor het besluit om de post niet meer in te vullen was volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie het feit dat de toenmalige liaison gezorgd had voor een gestroomlijnd contact tussen Nederland en België. Een opmerkelijk besluit, zegt verslaggever Laurens Boven. Er speelde vorig jaar immers al het nodige op veiligheidsgebied in België. "Er was de aanslag geweest op Charlie Hebdo waarbij links waren naar België, er waren invallen in België, dus dat België een probleem heeft met terreur en radicalisering was vorig jaar ook al duidelijk."

Londen
 Een omgekeerde beweging was vrijwel tegelijkertijd te zien in Londen, waar de post juist wél weer werd ingevuld. Aanleiding was het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, gecombineerd met de vooraanstaande positie van het Verenigd Koninkrijk in de EU. Het is volgens de woordvoerder van het ministerie niet ongebruikelijk om de functie flexibel in te zetten, afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen