Aanslagen Brussel31 mrt '16 15:03

'Andere landen investeerden juist in Brusselse afdelingen'

Auteur: Jolijn Mes

De schakel tussen de Belgische en Nederlandse inlichtingendiensten is vorig jaar wegbezuinigd, terwijl het steeds duidelijker werd dat in België veel lijnen van Europese terreurnetwerken samenkomen. D66 wil opheldering van minister Van der Steur.

ANP
ANP

Sjoerd Sjoerdsma van D66 vindt het op zijn minst opmerkelijk dat Nederland zijn verbindingsofficier veiligheidszaken heeft teruggetrokken van de ambassade in Brussel in een roerige tijd: "In België heerst een groot, zorgwekkend probleem waar wij als buurland potentieel last van kunnen hebben."

Bezuinigingen
Sjoerdsma wil twee dingen weten van de minister: "Waarom is deze persoon nu wegbezuinigd? En heeft deze bezuiniging bijgedragen aan de slechte communicatie?"

Want dat er sprake is van slechte communicatie, lijkt nu wel duidelijk: "Als je kijkt naar het debat dat wij de afgelopen week hebben gevoerd met Van der Steur, dan ging het ook de hele tijd over de moeizame communicatie tussen Nederland en België."

 
Volgens Sjoerdsma moet Van der Steur volgende week dan ook écht met antwoorden komen: "Waar hij deze week telkens zei dat hij het niet wist en dingen moest navragen, zal hij volgende week toch duidelijk moeten zijn. Als hij de geruststelling niet kan geven, dan moeten er additionele maatregelen komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen