Aanslagen Brussel31 mrt '16 17:38

Onzekerheid heropening Zaventem vanwege conflict vakbonden en luchthavenpolitie

Auteur: Judith Laanen

Luchthaven Zaventem kan technisch gezien weer open, maakte het vliegveld vanmiddag bekend. Maar dan moet de luchthavenpolitie wel meewerken.

Foto ANP
Foto ANP

Tot vrijdagavond vinden echter nog geen passagiersvluchten plaats. Veel instanties hebben al groen licht gegeven voor de herstart, maar het wachten is nog op een politiek besluit, zegt de luchthaven.

Die onzekerheid of het vliegveld open kan heeft ook te maken met een conflict tussen de vakbonden en de leiding van de luchthavenpolitie. Volgens de agenten zijn ze onderbemand, moeten ze met verouderde wapens werken, en is niet alles even goed georganiseerd. Dat schreven de agenten in een open brief.

Schrijnende situatie
"De toestand is schrijnend", vertelt Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van Q-Music in België. "Ze zijn echt met te weinig personeel. Op deze manier kunnen ze de veiligheid niet garanderen", zegt Bekaert.

Al voor de aanslagen van 22 maart hadden de agenten van het vliegveld een staking aangekondigd. Ná de aanslagen worden hun eisen "zeker en vast ernstiger" genomen, denkt Bekaert. "Als zij aanklagen dat er een probleem is met veiligheid en blijkt dat er aanslagen gepleegd kunnen worden, is hun punt natuurlijk sterker."

 

Gevolgen
Als de luchthaven nog langer gesloten blijft, zijn de gevolgen voor het vliegverkeer niet mis. "Er zal met beperkte capaciteit gevlogen worden", zegt Bekaert. "Dan hangt het er nog vanaf welke vluchten wel en welke niet naar Zaventem kunnen vliegen. Blijkbaar zou Brussels Airlines voorrang krijgen omdat zij de grootste klant zijn van Zaventem. 80 procent van de andere vluchten zal naar Oostende, Luik en Charlerois en ook Maastricht en Frankfurt omgeleid worden."

Hotels in zwaar weer
Ook hotels in Brussel hebben last van de nasleep van de aanslagen. Ruim 80 procent van de hotelkamers blijft leeg. "Toeristen zijn minder geneigd naar Brussel te komen. Dat is desastreus voor de toeristische sector. De bezettingsgraad is nog nooit zo laag geweest als nu." Op paasmaandag lag deze op 18 procent, tegenover 73 procent vorig jaar. De Brusselse hotelvereniging BHA zegt dat nog nooit te hebben meegemaakt en vraagt om maatregelen om te voorkomen dat duizenden banen verloren gaan.

Test
Vliegveld Zaventem deed eerder vandaag een test met tijdelijke check-inconstructies door 800 vrijwilligers met onder meer de brandweer, de politie en het leger. De problemen die daarbij aan het licht kwamen zijn opgelost. De luchthaven is er nu klaar voor om achthonderd passagiers per uur te ontvangen, ongeveer 20 procent van de normale capaciteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen