Aanslagen Brussel6 apr '16 07:19

Van der Steur: Nederland wist van link El Bakraoui-broers en Parijs

Auteur: BNR Webredactie

Uit een brief die de minister van Veiligheid en Justitie gisteren aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat al een week voor de aanslagen in Brussel de Nederlandse overheid wist van de link tussen de terreurbroers El Bakraoui en de aanslagen in Parijs.

De Nederlandse overheid wist een week voor de aanslagen in Brussel dat de terreurbroers El Bakraoui gelinkt werden aan de aanslagen in Parijs. Op dat moment was bekend dat Ibrahim El Bakraoui door Turkije naar Nederland was uitgezet, maar was onduidelijk waar hij sindsdien verbleef. Dat blijkt uit informatie die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit de stukken wordt niet duidelijk waarom er niet actief naar Ibrahim el Bakraoui is gezocht in de week voor de aanslagen in Brussel.

Op 16 maart kreeg Nederland te horen dat de man werd verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Van zijn broer was dat al twee maanden langer bekend. Ibrahim en Khalid el Bakraoui bliezen zich op 22 maart in Brussel op.

 

Minister Van der Steur blijft er in de schriftelijke beantwoording van Kamervragen bij dat de inlichtingendiensten hier niets te verwijten valt. Volgens hem hebben "de Nederlandse diensten strafvorderlijk gedaan wat van ze kon worden verwacht." Desondanks zijn er wel verbeteringen nodig. Premier Rutte zei vorige week in het gestaakte debat over de aanslagen al hetzelfde. Volgens Van der Steur is "de les" die hij trekt dat er "ruimere communicatie" nodig is tussen internationale geheime diensten om terreur te bestrijden. 

Zwaar debat
Van der Steur wacht donderdag een zwaar debat over de aanslagen in Brussel en de rol van Nederland. Vorige week werd het debat daarover stilgelegd, omdat de Tweede Kamer vond dat hij geen duidelijkheid kon geven. De Kamer stelde daarop tientallen extra schriftelijke vragen die Van der Steur nu heeft beantwoord. Daaruit wordt wederom duidelijk dat er rond de uitzetting van aanslagplegers Ibrahim el Bakraoui naar Nederland van alles is misgegaan. 

Zo blijft "niet te achterhalen" of een Turkse melding over de uitzetting op een "portal" überhaupt is gelezen. Op het digitale prikbord komen niet alleen meldingen binnen over uitzettingen, maar ook uit "uitnodigingen" en meldingen over "nationale feestdagen." Vorig jaar alleen al werden er 176 nota's in het portal geplaatst, waarvan 91 werden bestempeld als very urgent. Maar "in de meeste gevallen" bleek van "daadwerkelijke spoed geen sprake."

Volgens Van der Steur zijn inmiddels een aantal procedures al verscherpt en worden met Turkije afspraken gemaakt om informatie beter uit te wisselen. Ook bestrijdt de minister dat er nog niets terecht is gekomen van een Nederlands-Turkse ambtelijke werkgroep die de samenwerking bij terreurbestrijding moet verbeteren. In november vorig jaar kondigde Van der Steur de werkgroep aan, "voor de zomer" wil hij de groep voor het eerst bijeen laten komen. 

Het debat waarin Van der Steur moet bewijzen 'in control' te zijn start donderdagochtend om kwart over 10. 

Gerelateerde artikelen