Aanslagen Brussel25 mrt '16 13:45

'Zelfde zaak, grotere impact'

Auteur: BNR Webredactie

Een tweede terreurverdachte van Brussel was in Nederland, schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Naast Ibrahim El Bakraoui - de aanslagpleger op luchthaven Zaventem - zou ook een Duitse Syriëganger door Turkije naar Nederland zijn gestuurd, in hetzelfde vliegtuig.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gisteravond kwam al een notificatie naar buiten vanuit Turkije, waarin stond: 'very urgent, er komen twee mannen aan', zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. "Wij keken natuurlijk vooral naar Ibrahim El Bakraoui. Die tweede naam was weggelakt, evenals de nationaliteit. Omdat in de brief van Van der Steur stond dat het een Duitse onderdaan betrof, zijn de diensten ook extra aan de slag gegaan. Nu blijkt dat deze Samir E. de tweede man was, die met Ibrahim El Bakraoui reisde." 

 

Wat de kwestie extra delicaat maakt, is dat El Bakraoui een sms'je naar Samir stuurde met 'Fin', drie minuten voordat hij zichzelf opblies. In de brief van Van der Steur stond dat er over deze Duitse onderdaan op verzoek van de Duitse autoriteiten geen nadere mededelingen gedaan konden worden. De aanhouding moest immers nog plaatsvinden. Een ding maakt dit allemaal duidelijk, zegt Jaap Jansen. "De affaire wordt alleen maar groter en Duitsland raakt er nu ook meer bij betrokken."

Toch lijkt het nog te vroeg om er nu al politieke consequenties aan te verbinden, zegt Jansen. "De Tweede Kamer heeft nieuwe vragen ingediend bij Van der Steur. Die moet hij uiterlijk dinsdag beantwoorden zodat er in de loop van de dag een debat met hem kan plaatsvinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen