Franse justitieminister stapt op om paspoortwet
De Franse minister van Justitie Christiane Taubira is opgestapt. Ze is het niet eens met de voorgestelde grondwetwijziging die het mogelijk maakt veroordeelde terroristen met een dubbel paspoort de Franse nationaliteit af te pakken.
Taubira liet via Twitter weten dat ze wil dat "ethiek en recht het laatste woord hebben". Vlak daarvoor had het kantoor van de Franse premier Hollande haar vertrek bekendgemaakt. Taubira was sinds het aantreden van Hollande's kabinet minister. "Soms is verzet een kwestie van blijven, soms is verzet een kwestie van gaan", schreef ze op Twitter.
Volgens correspondent Eveline Bijlsma is Taubira opgestapt omdat ze vindt dat de wet "twee groepen Fransen creëert". "Aan de ene kant krijg je Fransen met dubbele nationaliteit, onder wie veel Algerijnen en Marokkanen die in Frankrijk zijn geboren, en hen kun je Franse nationaliteit afnemen. Aan de andere kant krijg je de Fransen, die je niets kunt afnemen want anders zijn ze statenloos." Bovendien stelt Taubira dat de wet van symbolische waarde is, zegt Bijlsma. "Een terrorist gaat niet zeggen dat hij afziet van zijn daad omdat anders zijn nationaliteit wordt afgepakt."
Parfois résister c'est rester, parfois résister c'est partir. Par fidélité à soi, à nous. Pour le dernier mot à l'éthique et au droit. ChT
— Christiane Taubira (@ChTaubira)
27 Janvier 2016
Gevoelige maatregel
Hollande deed het omstreden voorstel vorig jaar november na de aanslagen in Parijs. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven. Het plan wordt vandaag gepresenteerd, volgende week volgt een debat en de week daarop wordt er over gestemd. Minstens 60 procent van de parlementariers moet instemmen met het voorstel, omdat de grondwet moet worden aangepast.
De maatregel ligt bijzonder gevoelig in Frankrijk, vooral onder linkse politici en kiezers. De oorzaak daarvoor ligt in de Tweede Wereldoorlog. Toen pakte de regering de Franse nationaliteit van Joden af. Tegenstanders gebruiken dit als een principieel tegenargument.
Vertrek Taubira dubbelzijdig
Het vertrek van Taubira is zowel gunstig als vervelend voor Hollande, stelt Bijlsma. "Er was veel kritiek op haar van rechtse partijen, die haar slap vonden. Zo schafte ze de minimunstraffen af. Aan de andere kant was zij het nog enige linkse baken in zijn kabinet. De
linkerflank van Hollande's partij begint steeds openlijker in opstand te komen en zij
moest die groep tevreden houden."
De opvolger van Taubira is een vertrouweling van premier Manuel Valls. Dat betekent dat hij een stuk rechtser is dan Taubira, zegt Bijlsma. "Al is ook hij geen groot voorstander van de wet. Maar hij heeft er wel aan meegewerkt."