Aanslagen Parijs23 nov '15 07:02

Brussel ook vandaag nog in opperste staat van paraatheid

Auteur: Thijs Baas

In Brussel blijven scholen en veel kantoren dicht en de metro rijdt opnieuw niet. Gisteravond was er een grote anti-terreuroperatie in de Belgische hoofdstad, waarbij zestien mensen werden opgepakt. Salah Abdeslam was niet één van hen.

Foto: Martijn de Rijk
Foto: Martijn de Rijk

Van controle over de situatie is daarom geen sprake, vindt terreurdeskundige Glenn Schoen. Het is dan ook een situatie die in de recente Europese geschiedenis niet eerder voorkwam. Maar wat opvalt is de rust waarmee de Belgen ermee omgaan. "Het uitrollen van al die beveiliging is redelijk goed gepland, dat geldt ook voor de dynamische acties van gisteravond. Interessant is ook dat de autoriteiten de bevolking vroegen om mee te werken door niet op sociale media aan te geven waar de militairen allemaal ingrijpen." De autoriteiten willen zo goed mogelijk de terroristen operationele informatie ontnemen. "Ze maken zich zorgen dat de terroristische tegenstander actief het nieuws en de sociale media volgt en de situatie zal gebruiken om een actie te coördineren. De grote zorg is: meerdere acties op hetzelfde moment. Het is nu de tijd van puntje bij paaltje. Dan moet je zo open mogelijk zijn naar de bevolking. We hebben ook niet eerder in Europa gehad dat de acute dreiging zo lang geconcentreerd is gebleven in één stad."

Stil
Inmiddels is het heel stil in Brussel, meldt verslaggever Martijn de Rijk. Niet verwonderlijk voor zes uur 's ochtends, maar wát er op straat te zien is, is militair. "Je kunt echt nergens staan in dit deel van Brussel zonder dat je binnen vijftig meter een gewapende militair ziet met bivakmuts, zware bewapening, kogelvrije vesten, dus in vol ornaat ziet lopen. Het heeft een behoorlijk grimmig karakter; ze letten echt op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen