Aanslagen Parijs20 nov '15 10:02

Europese ministers van Justitie praten over veiligheidsmaatregelen

Auteur: Sam de Voogt

De Europese ministers van Justitie komen vandaag bijeen in Brussel om te praten over verhoogde veiligheidsmaatregelen. Het zal vooral gaan over grenscontroles en de uitwisseling van passagiersgegevens.

Dat staat in de concepttekst die klaarligt voorafgaand aan de top. Nieuwe afspraken moeten ervoor zorgen dat Europese jihadisten die naar Syrië zijn afgereisd niet meer onopgemerkt terug kunnen keren naar de EU.

Het plan voor de uitwisseling van passagiersgegevens ligt er al een tijdje, maar wordt tegengehouden door het Europees parlement vanwege privacyschendingen, zegt verslaggever Hugo Reitsma die de top in Brussel volgt. "Het plan gaat echt ver. Het zou gelden voor iedereen die in of uit of binnen de EU vliegt. Tientallen gegevens worden verzameld, vijf jaar bewaard en gedeeld in een centrale database. Het Europees parlement ziet dat als een grote inbreuk op de vrijheid van burgers."

Grenscontroles
Wat betreft de grenscontroles zal het gaan over de Schengenzone. Daarbinnen zijn de grenzen afgeschaft, maar de vluchtelingencrisis heeft aangetoond dat de controles bij de buitengrenzen niet goed geregeld zijn. Reitsma: "Dat kan niet blijven bestaan, dus zal er op allerlei manieren beter moeten worden samengewerkt."

Nederland overlegt sinds deze week met Belgie, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk over een mini-Schengenzone binnen de huidige EU. Maar volgens Reitsma krijg je zo binnen de Schengenzone weer grenscontroles: "Er wordt daarom ook wel gespeculeerd dat dit een onderhandelingstactiek is om landen als Hongarije onder druk te zetten. Het zal vandaag een ingewikkelde en politieke discussie worden."

 

Op verzoek van Frankrijk
Naast grenscontroles en gegevensuitwisseling staat ook het aanpakken van geldschieters van terrorisme en het beperken van de handel en het bezit van vuurwapens op de agenda. Semi-automatische wapens moeten verboden worden terwijl het toezicht op legale wapens strenger wordt.

De top is georganiseerd door tijdelijk EU-voorzitter Luxemburg op verzoek van Frankrijk. Parijs had daarom gevraagd daags na de aanslagen in de Franse hoofdstad van afgelopen vrijdag, waarbij zeker 132 doden zijn gevallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen