Aanslagen Parijs6 jan '16 11:18

Lachen om herdenkingsnummer Charlie Hebdo

Auteur: Robin Vinck

Het herdenkingsnummer van Charlie Hebdo ligt vanaf vandaag in Frankrijk in de kiosken. Morgen is het een jaar geleden dat terroristen een aanslag pleegden op de redactie van het satirische blad.

ANP/AFP
ANP/AFP

 Voor de gelegenheid zijn er nu niet 100.000, maar een miljoen exemplaren gedrukt. Op de cover van deze speciale editie staat een tekening van God met een kalasjnikov op zijn rug en daarbij de tekst: 'Moordenaar nog altijd op vrije voeten'. Daarop kwam niet alleen vanuit islamitische hoek commentaar, maar ook van de katholieke kerk en politici, zegt correspondent Eveline Bijlsma.

 

Het herdenkingsnummer van het blad heeft veel aandacht voor de aanslag op de redactie zelf, met een uitgebreid verhaal over wat er precies gebeurd is een jaar geleden. Op de middenpagina's staan cartoons van de tekenaars die zijn omgekomen. "Maar ondanks het zware onderwerp is toch geprobeerd om in dit herdenkingsnummer een lichte toon te houden", zegt Bijlsma. "Zelfs om het verhaal over de aanslag, moest ik best wel lachen."

Er is de komende dagen in Parijs nog veel aandacht voor de herdenking van de aanslag op Charlie Hebdo. Gisteren is een aantal herdenkingsplaquettes onthuld, onder andere bij de redactie van het blad en bij de Joodse supermarkt waar vorig jaar slachtoffers zijn gevallen bij een gijzeling. Morgen houdt president Hollande een toespraak en zondag is er een grote herdenking op het Place de la Republique.

Gerelateerde artikelen