Aanslagen Parijs7 jan '16 10:35

C’est la vie: het leven een jaar na Charlie Hebdo

Auteur: Jolijn Mes

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de gebroeders Kouachi een bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo. En dat was niet de laatste aanslag in de lichtstad.

Het herdenkingsnummer van de aanslag lag gisteren in de schappen. Foto: ANP/AFP
Het herdenkingsnummer van de aanslag lag gisteren in de schappen. Foto: ANP/AFP

In Parijs worden deze week de aanslagen herdacht: Charlie Hebdo bracht een speciaal herdenkingsnummer uit en president François Hollande en burgemeester Anne Hidalgo onthulden dinsdag plaquettes ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Nederlanders in Parijs
Correspondent Eveline Bijlsma vroeg op een Nieuwjaarsborrel voor Nederlanders in Parijs hoe het leven voor de Hollanders veranderd is na de aanslagen. Over één ding zijn ze het eens: ze proberen zo normaal mogelijk door te leven.

Arjan Angenent, ICT'er en de organisator van de borrel is niet bang in de metro en op straat, maar merkt wel veranderingen: “Je kijkt wel meer om je heen dan vroeger. Ook in de supermarkt wordt je tas opeens gecontroleerd, alsof dat helpt tegen bommen. Het geeft een schijngevoel van veiligheid.”

Antoinet van Dalen, salesmanager bij Warner Bros weet niet zo goed wat ze van al de militairen op straat moet vinden: “Aan de ene kant voel je je wel heel veilig, maar al die militairen om je heen geven ook een rare sfeer. We zijn het niet gewend.”

Toch is de angst voor een nieuwe aanslag niet helemaal weggenomen. Jan Schoonis, ondernemer in Parijs: “Ik hoop dat er niet nóg een aanslag komt, maar dat zei ik na Charlie Hebdo ook. Laten we het erop houden dat het hopelijk niet gebeurt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen