Aanslagen Parijs18 nov '15 18:09Aangepast op 5 aug '16 09:40

Dick Schoof: 'Wees alert, maar ga gewoon naar voetbalstadion'

Auteur: Thijs Baas

Angst is het wapen van de terrorist. Maar we moeten komend weekend gewoon naar het voetbalstadion gaan, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. "Als angst onze samenleving in de greep krijgt, heeft de terrorist gewonnen."

Foto: ANP
Foto: ANP

Schoof reageert voor het eerst na de aanslagen in Parijs. Hij vindt de situatie in Nederland niet heel anders dan een week geleden; de kans op een aanslag blijft 'reëel'. "Ik snap dat als je in het stadion zit met Parijs in gedachten de zorg en de paniek bij de mensen toeslaat, maar dan hoeven we ons nog geen zorgen te maken over voetbalwedstrijden en popconcerten komend weekend. Ik zou ook gewoon naar het café en het theater gaan."
 

Doe wat je altijd doet en laat je op geen enkele manier weerhouden van wat je normaal gesproken zou doen, maar wees alert, zegt Schoof. "Als je alert bent en je ziet dingen die je zorgen baren, dan is mijn advies: waarschuw de politie en ga er dan niet zelf op af. Het is niet voor niets dat we hebben geïnvesteerd in inlichtingen- en veiligheidsdiensten en in de politie en de Koninklijke Marechaussee." 

Het huidige dreigingsniveau staat pas ter discussie als er concrete informatie is dat binnen zeer korte tijd vermoedelijk een aanslag zal plaatsvinden, zegt Schoof. "We nemen als veiligheidsdiensten vooral allerlei maatregelen om het te voorkomen, zowel met politie en AIVD, maar ook met allerlei processen in de wijken, met de wijkagent en met lokale besturen. Ook preventief, om te voorkomen dat we door middel van radicalisering onze eigen terroristen kweken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen