Aanslagen Parijs18 nov '15 16:47

Wie is Abdelhamid Abaaoud?

Auteur: Didi Levison

Dat hij verdacht wordt van medeplichtigheid aan de aanslagen in Parijs mag inmiddels duidelijk zijn. Maar hij heeft meer op zijn kerfstok, zoals de verijdelde aanslag in Verviers en de mislukte aanslag in de Thalys.

De Franse politie zet alles op alles om de voortvluchtige terreurverdachte Abdelhamid Abaaoud op te sporen. Hij zou het brein zijn achter de aanslagen in Parijs. Het is nog onduidelijk of hij aanwezig was in het appartement in Saint Denis dat vandaag is belegerd en bestormd.

Fan van de camera
Dat hij de camera’s niet schuwt blijkt uit de vele opnames van hem die op internet de ronde doen. NRC Next beschrijft hem zelf als ‘een jihadi met de allure van James Bond’. Hij liet zich graag filmen, en was daarbij gewoon herkenbaar. Zijn meest lugubere video: hij achter het stuur van een terreinwagen, met daarachter de lijken van geëxecuteerde rebellen. (Zie video).

 

Kruidenierszoon
Het begint allemaal 27 jaar geleden, toen Abaaoud werd geboren als zoon van een Marokkaanse kruidenier. Hij groeit op in en rondom Brussel en gaat naar het prestigieuze Saint-Pierre College.

Heldenstatus
In 2010 gaat het mis: hij belandt in de criminaliteit en begint te radicaliseren als moslim. In 2014 sluit hij zich aan bij IS in Syrië met zijn dan 13-jarige broertje. Hij krijgt een heldenstatus omdat het hem lukt om meerdere keren heen en weer te reizen tussen Syrië en Europa. En dat doet hij niet zomaar: Abaaoud wordt ook gezien als de organisator van de verijdelde terreuracties in Verviers en hij zou nauw contact hebben gehad met de daders van de mislukte aanslag in de Thalys.

Gerelateerde artikelen