Aanslagen Parijs21 mrt '16 16:48

Frankrijk en België werken nauw samen bij verhoor Abdeslam

Auteur: BNR Webredactie

De Franse en Belgische autoriteiten werken nauw samen bij het verhoor van terreurverdachte Salah Abdeslam. Dat maakten beide landen vanmiddag bekend op een persconferentie.

De buitenkant van de gevangenis in Brugge waar terreurverdachte Salah Abdeslam vastzit. Foto ANP
De buitenkant van de gevangenis in Brugge waar terreurverdachte Salah Abdeslam vastzit. Foto ANP

Het onderzoek naar Abdeslam is na zijn arrestatie van afgelopen vrijdag, waarbij hij in zijn been werd geschoten, nog niet afgelopen. Er wordt nog steeds gezocht naar verdachten. Daarbij zijn ook Spanje en Marokko nauw betrokken bij het onderzoek en wisselen ze informatie uit met België en Frankrijk.

Op de persconferentie vertelden de procureurs dat de landen sinds de aanslag op het Joods museum in mei 2014 samenwerken. Er lopen nog drie gelijktijdige onderzoeken: naar de verijdelde aanslagen in Verviers, de ongeregeldheden in de Thalys en de aanslagen in Parijs van november vorig jaar.

De procureurs waarschuwden verder dat de strijd nog niet gestreden is nu ze Abdeslam in handen hebben. "Alle daders van de aanslagen op 13 november zijn nog niet gevat", zei federaal procureur Frédérick Van Leeuw volgens VTM Nieuws.

Handlanger Abdeslam geïdentificeerd
De mogelijke handlanger van Abdeslam, die ook betrokken zou zijn bij de aanslagen in Parijs, is door de Belgische autoriteiten geïdentificeerd. Hij zou schuil gaan onder de naam Soufiane Kayal. Kayal zou meerdere malen contact hebben gehad met Abdeslam, en ze zouden ook een auto gedeeld hebben waarin een Algerijnse verdachte zat. Die wordt gezien als het lokale brein achter de aanslagen. Abdeslam stuurde beide mannen op de avond van de aanslagen een sms met daarin 'daar gaan we, het is begonnen'.

Abdeslam wil strafvermindering in ruil voor informatie
Abdeslam wil strafvermindering in ruil voor het geven van informatie, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Volgens zijn advocaat zijn de beweringen van de terreurverdachte "geloofwaardig en verdedigbaar''. De Franse regering ziet dit echter als een verdedigingsstrategie en zegt op te moeten passen voor wat Abdeslam zegt.

Gerelateerde artikelen