Aanslagen Parijs20 nov '15 10:29Aangepast op 20 nov '15 11:57

Van der Staaij: 'Kabinet is te traag met wetgeving Syriëgangers'

Auteur: Thijs Baas

Teruggekeerde Syriëgangers moeten zo snel en lang mogelijk kunnen worden vastgezet. Daarvoor moet het vrijwillig afreizen naar IS-gebied strafbaar gesteld worden, zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij tegen BNR. Het gaat allemaal te traag, vindt hij.

Foto: ANP
Foto: ANP

De SGP steunt een VVD-motie met deze strekking, maar voor een Kamermeerderheid is de steun van veel meer partijen nodig. "Het moet natuurlijk passen binnen de kaders van de rechtstaat, maar dan moet je wel kijken of je niet een titel in het wetboek van strafrecht kunt opnemen die zegt: "Als mensen vrijwillig naar IS-gebied afreizen, gaan we dát strafbaar stellen, zodat ze makkelijker opgepakt en vastgehouden kunnen worden"."

Leeuwen en beren
Van der Staaij vindt dat het kabinet wel wat meer urgentie zou mogen uitstralen. "In België zien we dat ze ook die kant op gaan. Natuurlijk: we zien heel veel leeuwen en beren, maar we zouden ook de vraag kunnen stellen hoe we dat op een verantwoorde manier kunnen doen, in plaats van een soort algemeen onderzoek waarin alle voors en tegens op een rijtje worden gezet. Daar is het nu te veel in blijven steken." 
 

 

Eenzijdig
Uiteraard moet er een uitzondering zijn voor journalisten en hulpverleners, erkent Van der Staaij, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de bewijslast zó eenzijdig ligt. "Je kunt in de wet bepalen dat degenen die vrijwillig vertrekken naar door terroristen beheerst gebied, strafbaar zijn. Je bent een gevaar voor onze samenleving als je daarvandaan weer terugkomt en dat maakt het makkelijker om een rechtsbasis te hebben om ze te kunnen oppakken en vast te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen