Aanslagen Parijs19 nov '15 12:43

Coalitie wil wet wijzigen om Syriëgangers aan te kunnen pakken

Auteur: Judith Laanen

VVD en PvdA willen de wet wijzigen om Syrië-gangers vast te kunnen zetten. Dat blijkt tijdens het debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Fractievoorzitters Zijlstra en Samsom zoeken daarom nadrukkelijk naar manieren om dat anders te doen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De hoofdverdachten van die aanslagen waren Franse en Belgische Syriëgangers en Zijlstra en Samsom willen ruimere mogelijkheden om Syriëgangers en terugkeerders aan te pakken, bijvoorbeeld door de wet te wijzigen, zodat je ze vast kunt zetten. Zijlstra: "Op dit moment kun je ze binnen onze wetsregels niet vastzetten en ik vind niet dat je ze aan de kant moet schuiven als de wetsregels er niet zijn."

 

Samsom vroeg zich daarop hardop af of er wel genoeg wodt gedaan om terugkeerders scherp in de gaten te houden. "We blijven zoeken naar manieren om deze potentieel zeer gevaarlijke lieden van de straat te houden of te genezen, binnen de grenzen van de rechtstaat." Op dit moment is verblijf in Syrië nog niet strafbaar, licht Laurens Boven toe. "Je kunt die mensen nu alleen vervolgen als ze daadwerkelijk iets van plan zijn in Nederland te doen en dat is heel moeilijk te bewijzen."

Kritiek op Rutte
Premier Rutte herhaalde voorafgaand aan het debat zijn eerdere opmerking dat Nederland in oorlog is met IS. Zaterdag kreeg hij daar forse kritiek op van onder meer D66. Ook PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) namen Ruttes uitspraak niet over. PVV-leider Geert Wilders zei juist dat Rutte consequenties moet nemen uit zijn woorden. Daar moeten daden en "passende maatregelen'' op volgen.

Op zijn beurt kreeg Rutte het verwijt van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma het verwijt dat hij niet het moreel leiderschap toont dat nodig is. Buma vindt dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat een stuk beter doet. Syriëgangers die terugkeren naar Nederland worden al vastgezet als daar strafrechtelijke mogelijkheden voor zijn, zei Rutte in reactie op maatregelen die België nu neemt. Op de vraag of Nederland voldoende doet om ons te beschermen tegen terroristische aanslagen, zei Rutte: ,,Wij doen echt wat nodig is.''

Gerelateerde artikelen