Aanslagen Parijs19 nov '15 16:49Aangepast op 19 nov '15 18:38

'Wet biedt genoeg aanknopingspunten voor vervolging terugkeerders'

Auteur: Thijs Baas

Tbs voor Syriëgangers, dat stelde de PvdA na het debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs voor tegenover BNR. Uit dat debat komen geen concrete nieuwe maatregelen, maar het maakte wel duidelijk dat de politiek worstelt met de vraag: hoe verder na 'Parijs', meldt politiek verslaggever Laurens Boven.

Het is wel de opdracht van een rechtstaat, vindt Samsom, om eerst aan te tonen dat iemand iets gedaan heeft voordat je iemand veroordeelt of langere tijd vasthoudt. Maar ik denk wel dat we allemaal toe moeten naar maatregelen die niets met straffen te maken hebben, maar wel met de veiligheid van de maatschappij. Tbs is zo'n maatregel, gedwongen opname in een ggz; vergis je niet: 60 tot 70 procent van deze jongens heeft een duidelijke psychische stoornis."

 

Syriëgangers die terugkomen in Nederland, moeten de cel in. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra diende een motie in om de mogelijkheid te creëren voor het oppakken van terugkeerders. Nu moet er nog een concrete aanwijzing zijn voor gepleegde misdrijven. Een motie van wantrouwen van Geert Wilders, zijn zesde, werd verworpen.

De motie zal overigens sowieso niet worden uitgevoerd, legt Laurens Boven uit. Het is volgens minister van der Steur niet opportuun om het aanwezig zijn in IS-gebied strafbaar te stellen. "Maar we hebben wel opgemerkt dat de tijdelijke Wet Bestuurlijke Maatregel Terrorismebestijding effectief in staat is het gewenste doel te bereiken; we bereiken het doel, maar met andere middelen."

Overigens deelt coalitiegenoot PvdA de zorg van Zijlstra, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. "We hebben natuurlijk in Parijs gezien dat een aantal van de hoofdverdachten Syriëgangers zijn. En we weten dat er ook in Nederland Syriëgangers rondlopen en hoe moeilijk het is om die mensen te vervolgen als niet duidelijk is dat die mensen iets kwaads in de zin hebben."
 

 

Voor je het weet, zegt Laurens Boven, mis je de aanwijzingen dat die mensen iets kwaads in de zin hebben en voorbereidingen plegen op aanslagen. Samsom vroeg zich daarop hardop af of er wel genoeg wodt gedaan om terugkeerders scherp in de gaten te houden. "We blijven zoeken naar manieren om deze potentieel zeer gevaarlijke lieden van de straat te houden of te genezen, binnen de grenzen van de rechtstaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen