Aanslagen Parijs20 nov '15 08:46

'Samsoms tbs-plan neigt naar politieke psychiatrie uit de Stalintijd'

Auteur: Thijs Baas

Tbs voor Syriëgangers? 'Bijna ridicuul', vindt forensisch psycholoog Ernst Ameling. Het betoog van PvdA-leider Diederik Samsom, die gisteren op BNR pleitte voor tbs voor zogenaamde terugkeerders, raakt wat hem betreft kant noch wal. "Ze zijn wel erg slecht, maar zijn ze gestoord? Dat is zéér de vraag."

Foto: ANP
Foto: ANP

Het neigt naar Russische politieke psychiatrie, waarschuwt Ameling: ook daar werden ideologische tegenstanders - die in dit geval onmiskenbaar als gevaarlijk zijn aan te merken - opgesloten en van een stoornis beschuldigd. "Als je tegen het communisme was in de Stalin-tijd, werd je in de psychiatrie gestopt en kreeg je gedwongen medicatie."

Alternatieven
Samsom zei gisteren op BNR - na het plenaire debat over de aanslagen in Parijs - dat je goed over alternatieven moet nadenken als je geradicaliseerde terugkeerders niet in de gevangenis kunt stoppen. "Tbs is zo'n maatregel, gedwongen opname in een ggz; vergis je niet: 60 tot 70 procent van deze jongens heeft een duidelijke psychische stoornis. Je moet ook gestoord zijn om dat daar te gaan doen. Ik wil namelijk dat die jongens niet meer in de maatschappij zijn zolang ze gevaarlijk zijn."
 

 

Amelings handen jeuken om de Syriëgangers één voor één onder handen te nemen. Maar hij heeft geen enkele illusie dat die jongens zich laten onderzoeken. "Ze zeggen niks, dus je redt het niet en je zult gewoon van het strafrecht gebruik moeten maken en dat oprekken met preventieve detentie. Je moet iets, maar in godsnaam niet dat je de kant op gaat van de politieke psychiatrie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen