Aanslagen Parijs18 nov '15 06:59Aangepast op 18 nov '15 20:39

'Beeld van banlieues als broedplaats is te simpel'

Auteur: BNR Webredactie

Het is veel te simpel om te denken dat banlieues de broedplaats zijn van het jihadisme. In die Parijse buitenwijken komt radicalisering zeker voor, maar niet alleen daar. Dat hoorde Mark Beekhuis van conflictonderzoeker Luuk Sloter, die voor zijn onderzoek acht maanden in een van de allerslechtste postcodes van Frankrijk woonde.

De koppeling tussen jihadisme en de banlieues is bovenal te onnauwkeurig: een deel van de jihadisten komt uit de banlieues, maar een substantieel deel ook niet. Zoals ook een deel uit België komt, en niet uit Frankrijk. "Ook bij de aanslagen in januari tegen Charlie Hebdo kwamen twee van de aanslagplegers uit het centrum van de stad. Ze radicaliseerden in het 18e arrondissement, terwijl slechts één uit de banlieues kwam. Hoewel ze ook op andere plekken radicaliseren, gaat de discussie heel veel over de banlieues."

Bestaand verhaal
Dat past nou eenmaal in het bestaande verhaal, waarin de dreiging grotendeels afkomstig is uit de banlieues, zegt Sloter. Dat zijn plekken waar het gevaarlijk is en waar de dreiging vandaan komt. "Volgens mij stelt het ons ook gerust als we de eigen radeloosheid kunnen richten op een bepaalde plek, omdat die het gevoel geeft dat wij het kúnnen controleren en dat het zich op een bepaalde plek afspeelt. De vraag is of de aanduiding met een plek, zoals de banlieues, de ideale aanduiding is. "Daar moet je volgens mij voorzichtiger mee zijn."

Gerelateerde artikelen