Aanslagen Parijs26 nov '15 16:44Aangepast op 26 nov '15 21:23

Dreigingsniveau Brussel verlaagd, alle metrolijnen weer actief

Auteur: BNR Webredactie

Het dreigingsniveau in het Brussels Gewest is verlaagd van het hoogste niveau, 4, naar 3. Vanaf morgenochtend rijden ook alle metrolijnen weer.

Sinds zaterdag was het hoogste dreigingsniveau voor Brussel van kracht. Daarop werden onder meer de scholen gesloten. Het OCAD, de instantie die de dreigingsanalyse maakt, heeft met onmiddellijke ingang het niveau verlaagd van vier (het hoogste) naar drie. De Belgische premier Charles Michel maakte aan het begin van de avond bekend dat alle metrolijnen weer gaan rijden.

Of de daling van het dreigingsniveau ook direct betekent dat de getroffen maatregelen worden teruggeschroefd is maar de vraag. Zo patrouilleren honderden militairen en agenten in Brussel op straat en bewaken ze "strategische'' plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en treinstations.

Het openbare leven was enkele dagen ontwricht door de sluiting van scholen, winkels, restaurants, musea en andere (toeristische) plekken. Ook de metro reed vier dagen helemaal niet.

België verhoogde de paraatheid ruim een week na de aanslagen in Parijs. Een aantal daders bleken in de Brusselse gemeente Molenbeek te wonen. Een van de vermoedelijke daders, de 26-jarige Fransman Salah Adbeslam, wist te ontkomen en zou door twee kompanen in Brussel zijn afgezet. Met man en macht zijn de Belgische en ook internationale autoriteiten op zoek naar hem en eventuele handlangers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen