Aanslagen Parijs19 nov '15 13:45Aangepast op 19 nov '15 16:23

Franse Justitie bevestigt dood Abaaoud

Auteur: BNR Webredactie

Abdelhamid Abaaoud, de man die de aanslagen in Parijs bedacht, is gedood in de Parijse buitenwijk Saint-Denis, meldt justitie in Frankrijk. Gisteren meldden Franse en Belgische media zijn dood al.

Volgens het communiqué dat de Franse Justitie heeft uitgebracht, wijst onderzoek uit dat het lichaam dat in het appartement in saint-Denis werd aangetroffen, inderdaad Abaaoud is. Hij werd bij de inval van het anti-terreurteam RAID woensdag door meerdere kogels getroffen.

Bij de inval kwam nog ten minste een verdachte om het leven: een vrouw pleegde zelfmoord door een bomgordel te laten ontploffen. Het zou gaan om de nicht van Abaaoud, zo melden Franse media. Nog zeker zeven mensen werden gearresteerd.

In totaal werden er bij de operatie zo'n 5.000 schoten gelost, ook waren er verschillende explosies te horen. Het vuurgevecht bij het appartement duurde een uur.

Abaaoud
De 28-jarige Belg Abaaoud, die eerder mee vocht met IS in Syrië, wordt gezien als een van de breinen achter de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. Ten tijde van de inval zou hij, samen met een aantal andere verdachten op het punt staan een nieuwe aanslag te plegen in Parijs.  Over de beoogde doelwitten wil Justitie niets kwijt.

Wel liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve weten dat Abaaoud betrokken zou zijn geweest bij vier van de zes aanslagen die Frankrijk wist te voorkomen. Een daarvan is de verijdelde aanslag in de Thalys, afgelopen zomer. De Franse autoriteiten hoorden pas maandag dat hij in Frankrijk zat; eerder dachten zij dat hij zich nog in Syrië bevond.

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen