Aanslagen Parijs16 nov '15 12:44Aangepast op 16 nov '15 14:24

'Revolutie van vertrouwen' als antwoord op angst en haat

Auteur: Thijs Baas

Vanuit de hele wereld komen de steunbetuigingen voor Parijs binnen. Ook in Nederland wordt uitgebreid bij het drama van vrijdag stilgestaan. Zo houdt de Rotterdamse moslimpartij NIDA vanavond een speciale bijeenkomst. Lijsttrekker Nourdin el Ouali pleit op BNR voor een 'revolutie van vertrouwen'.

Foto: ANP
Foto: ANP

Je kunt nauwelijks bevatten wat er precies is gebeurd, hoe groot het is en wie erachter zitten, zegt El Ouali over de aanslagen van afgelopen vrijdag. Wat bij hem overheerst is een gevoel van angst en afgrijzen. "Maar ook een gevoel van urgentie: hier moet je tegen in het verweer komen en dat kunnen wij als normale burgers eigenlijk maar het beste doen met het woord als hoogste goed en liefde en vertrouwen tegenover wantrouwen en angst zetten." 

 

Haat
Er moet een antwoord komen op deze angst, voordat die omslaat in haat, zegt El Ouali. In dat kader spreekt hij van een revolutie van vertrouwen. "We kunnen niet ontkennen dat er de afgelopen decennia een enorme zweem van wantrouwen om moslims heen hangt. Die wordt alleen maar versterkt door dit soort aanslagen. Het is een aanslag op ons allen van mensen die een claim leggen op de islam. In hun hoofd het paradijs op aarde stichten, maar in werkelijkheid is het de hel."

Bij het vinden van het antwoord ligt een specifieke opdracht voor moslims, meent hij. "Daar heb ik een verantwoordelijkheid in om te zeggen dat het in ieder geval niet mijn islam is. Sterker nog: wat ik daar zie is on-islamitisch en vele, vele, vele moslims, zeker in ons land, zeggen dat met mij. Dat is klip en klaar en het is de specifieke verantwoordelijkheid om dat geluid nog duidelijker en nog helderder over het voetlicht te brengen." 

Kom vanavond 19:00 uur naar het Vredesplein voor de Esselam moskee voor een massaal signaal van vrede en eenheid! Niet...

Posted by NIDA on  maandag 16 november 2015

 

Voedingsbodem
Dé vraag die volgens El Ouali voorligt is waarom kinderen, vaak hier geboren en getogen, vatbaar zijn voor deze 'revolutionaire en barbaarse interpretatie van de islam'. "Het gaat om jonge mensen. Je zult hier geen eenduidig antwoord op kunnen geven: het heeft verschillende dimensies en je ziet dat sommige jongeren daar vatbaar voor zijn. Ik denk dat de voedingsbodemdiscussie veel te weinig wordt gevoerd."

Want het grote risico is dat deze adolescenten de samenleving de rug toekeren, meent El Ouali. "Ze hebben misschien angst dat ze er niet bijhoren. Dan krijg je van die ronselaars met een ideologie van dood en verderf. Het is propaganda van de dood en sommige jongeren trappen daar in. Ze willen alles waar wij voor staan en wat wij hebben opgebouwd omverwerpen en daar iets anders voor in de plaats brengen." 

Eén van de sprekers is Azzedine Karrat, imam van de Essalam Moskee en mede-organisator van de bijeenkomst. Hij hamert vooral op het bewaren van de eenheid. "De kern van mijn boodschap is dat we een eenheid moeten vormen. Angst is namelijk één van de doelen die dit soort gewelddadigers willen bereiken."

 

Essalam Moskee
De bijeenkomst begint om 19.00 uur en vindt plaats op het plein voor de Essalam Moskee in Rotterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen