Aanslagen Parijs22 nov '15 22:07

Deel Brusselse binnenstad afgezet

Auteur: Thijs Baas

Bij de politieacties in Brussel zijn 19 huiszoekingen verricht in onder meer de wijken Molenbeek en Anderlecht, en drie huiszoekingen in Charleroi. 16 personen werden gearresteerd. Salah Abdeslam hoorde hier niet bij de gearresteerde verdachten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Om half 1 was er een persconferentie van het federaal parket over de acties in Brussel, Dampremy en Luik. Morgen wordt meer bekend over verdere aanhouding. Er waren verder geen noemenswardige problemen, behalve in Molenbeek, waarin een personenauto inreed op de politie. Die loste twee schoten en wist de bestuurder later op te pakken. In het belang van het onderzoek zal er geen mogelijkheid zijn om vragen te stellen.

Er zijn geen wapens en munitie aangetroffen. Het onderzoek zal nog vervolgd worden, maar er kunnen geen verdere mededelingen worden gedaan. Behalve dat het Federaal Parket en de Federale Politie de pers en gebruikers van sociale media bedanken voor het in acht nemen van terughoudendheid in de berichtgeving.

Terreurverdachten
Volgens Belgische media zijn er huiszoekingen gedaan en zijn zes terreurverdachten opgepakt. Een daarvan was volgens de zender VTM in de Brusselse gemeente Molenbeek. Daar waren donderdag ook al huiszoekingen en werden mensen opgepakt. Een van de arrestanten is als verdachte aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Een deel van de binnenstad van Brussel is door de politie afgezet, onder meer wegens een klopjacht op hoogstwaarschijnlijk Salah Abdeslam, eén van de aanslagplegers van Parijs, vorige week vrijdag. In de buurt van het Radisson Blu-hotel, op de Grote Markt, is volgens Belgische media een politieactie aan de gang. Ook zijn er militairen op de been, vooral rondom enkele hotels in het centrum. Of beide zaken met elkaar te maken hebben, is niet bekend.

Social media
De politie vroeg omstanders "om veiligheidsredenen" niks te melden op sociale media over de politieacties. De terreurdreiging in Brussel is op het hoogste niveau. De Belgische regering vreesde voor een aanslag zoals in Parijs vorige week vrijdag.

De terreurdreiging in Brussel blijft op het hoogste niveau. De Belgische premier Charles Michel meldde eerder op de avond verder dat de scholen en universiteiten op maandag gesloten blijven. De metrostations blijven dicht. Minister Koen Geens (Justitie) sprak eerder op de dag nog de verwachting uit dat de metro's weer zouden gaan rijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen