Aanslagen Parijs20 nov '15 09:03

Syrische vluchtelingen komen voorlopig Amerika niet in

Auteur: Sam de Voogt

Het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wet aangenomen die de Amerikaanse grenzen sluit voor Syrische vluchtelingen. Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk is de nieuwe wet onderdeel van een politiek spel.

In de VS heerst er angst voor een herhaling van de aanslagen in Parijs op Amerikaanse bodem. Een meerderheid van de bevolking wil volgens opiniepeilingen de grenzen dicht. Volgens Van Wagtendonk is de Republikeinse partij bovenop het onderwerp gesprongen: "Ze maken er een politiek issue van en zetten president Obama voor het blok. Hij heeft aangekondigd zijn veto over de wet te zullen uitspreken, maar dat mogelijk juist wat de Republikeinen willen. Zo kunnen ze zeggen dat zij wel hard zijn tegen terroristen."

Genuanceerd
De Amerikaanse situatie ligt echter genuanceerder. De VS hebben toegezegd 10.000 vluchtelingen op te nemen, een aantal dat in het niet valt in vergelijking met de vluchtelingen die naar Europa trekken. Bovendien zijn de controles om de VS binnen te komen nu al zo streng, dat het gemiddeld 18 tot 24 maanden duurt voordat vluchtelingen uit Syrië Amerika in kunnen. Ze worden stuk voor stuk streng gecontroleerd.

President Obama heeft gezegd dat deze mensen ook op de vlucht zijn voor terreur. Van Wagtendonk: "Hij weigert ze over één kam te scheren met terroristen. Maar daar moeten de Democraten, onder wie presidentskandidaat Hillary Clinton, mogelijk een politieke prijs voor betalen. Mijn mening is dat de Republikeinen enigszins cynisch gebruikt maken van wat er is gebeurd in Parijs."

Dreigvideo's
Vanochtend publiceerde Islamitische Staat (IS) een nieuwe video waarin het dreigt met zelfmoordaanslagen en autobommen bij het Witte Huis. De video volgt op een boodschap die donderdag werd verspreid over aanslagen in New York. De directeur van de FBI, James Corney, heeft echter gezegd dat hij geen weet heeft van een "serieus te nemen dreiging", aldus ANP.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen