Aanslagen Parijs21 nov '15 11:45Aangepast op 21 nov '15 23:16

'Dreiging Brussel in winkelstraten en ov'

Auteur: ANP Nieuws

Brussel gaat gebukt onder een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel tijdens een persconferentie. Het dagelijks leven in de Belgische hoofdstad is grotendeels ontregeld. Hieronder de ontwikkelingen in de loop van de dag.

Foto: ANP
Foto: ANP

23:10 | De terreurdreiging in België bestaat niet alleen omdat de aanslagpleger Salah Abdeslam nog altijd voortvluchtig is. De dreiging is niet meteen voorbij als hij wordt gepakt of gedood. Dat heeft de Belgische minister Jan Jambon gezegd in het Vlaamse actualiteitenprogramma De afspraak.

22:20 | De hackersgroep Anonymous beweert bewijs te hebben dat Islamitische Staat van plan is zondag wereldwijd aanslagen te plegen. De terreurbeweging zou van plan zijn aanslagen te plegen in Frankrijk, Libanon, Italië, Indonesië en de Verenigde Staten. Dat meldden internationale media.

21:20 | In de Turkse badplaats Antalya is een Marokkaanse Belg gearresteerd, Ahmet Dahmani, die in opdracht van Islamitische Staat de locaties in Parijs zou hebben uitgezocht waar moslimextremisten vorige week een bloedbad aanrichtten. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris zaterdag gezegd.

19:45 | Een hotel in het centrum van de stad Luxemburg is vanmiddag ontruimd geweest omdat er een verdacht pakketje was aangetroffen. Volgens de krant Luxemburger Wort hebben bomexperts de verlaten koffer onderzocht en zijn alle kamers van het hotel gecontroleerd.

18:45 | De gemeente Brussel heeft de uitbaters van cafés geadviseerd zaterdagavond de deuren te sluiten. Dat is geen verplichting maar een aanbeveling, zei een woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant De Morgen.

17:30 | Een gestolen auto met Belgische nummerborden heeft zaterdagmiddag voor beroering gezorgd in het centrum van Londen. De politie sloot twee belangrijke straten in de buurt van treinstation Waterloo af en arresteerde de drie inzittenden van de zilverkleurige BMW.

De Amerikaanse ambassade in België heeft landgenoten in Brussel opgeroepen om niet de deur uit te gaan. ,,Als u toch naar buiten gaat, vermijd dan grote menigten'', waarschuwt de ambassade.

In de Brusselse woning van de man die vrijdag als verdachte werd aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn wapens aangetroffen. Bij de huiszoeking werden geen explosieven of bomgordels gevonden, laat het Federaal Parket van België zaterdag weten.

De verdachte is een van de mensen die donderdag bij een reeks huiszoekingen werd opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen.

Maatregelen
Michel reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest van 3 naar 4, het hoogste niveau. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen. De dreiging in Brussel betreft vooral de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel volk op af komt.

De regering heeft vier maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer, en meer politie en militairen op straat. Ten slotte is er een telefoonnummer geopend waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen.

De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.

In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten afgelast vanwege het dreigingsniveau, meldt het parlement op Twitter. Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. Een belangrijke attractie in de Belgische hoofdstad, het Atomium, gaat zaterdag ook niet open in verband met de afkondiging van het het hoogste terreuralarm. Dat was acht jaar geleden voor het laatst van kracht in Brussel.

De Vrije Universiteit Brussel heeft alle lessen en evenementen op haar campussen gecanceld. Diverse muzikale evenementen gaan niet door. Ook zijn alle hockeywedstrijden afgelast.  Het metroverkeer is volledig stilgelegd, maar de trams en bussen rijden wel. Op het treinstation Schuman, het centrum van de Europese instellingen, stoppen geen treinen.

Het dreigingsniveau werd vrijdagnacht van 3 opgehoogd naar 4. Wellicht is dit omdat Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslag in Parijs, zich mogelijk in Brussel bevindt. Vrijdagavond waren op veel drukke punten in de stad al veel meer politie en militairen aanwezig. Mensen wordt aangeraden drukke gebieden te mijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen