Aanslagen Parijs16 nov '15 12:47Aangepast op 16 nov '15 14:53

Weer huiszoekingen in Molenbeek

Auteur: Mark Hulstein

In de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn vanochtend weer huiszoekingen geweest. Straten werden afgezet en de politie viel huizen binnen. De Belgische zenders RTL en VTM meldden dat de gezochte aanslagpleger Salah Abdeslam was aangehouden, maar volgens Franse media wordt dat door justitie ontkend.

Screenshot VTM Nieuws
Screenshot VTM Nieuws

De politie is massaal uitgerukt, evenals de brandweer en ambulances. Getuigen ter plaatse meldden via Twitter dat er iemand is afgevoerd door de politie. Pers en omwonenden, die op flinke afstand worden gehouden stromen samen bij de politielinten. Salah wist vrijdag te ontkomen na het bloedbad in Parijs. Zijn broer blies zichzelf op in de concertzaal, waar de meeste doden vielen.

De Franse en Belgische autoriteiten maken jacht op een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Parijs van vrijdag. Het gaat om een Fransman die in Brussel is geboren. Bovendien zouden twee omgekomen daders in Molenbeek wonen.

In Molenbeek waren afgelopen weekend al meerdere invallen. Daarbij werden zeven mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs. De Brusselse gemeente lijkt steeds meer een broeinest te zijn voor terrorisme. De Belgische premier Charles Michel zei zondag "dat er bijna altijd een link is met Molenbeek". Hij noemde dat dan ook een "gigantisch probleem". Zijn minister van Veiligheid Jan Jambon noemde de situatie in Molenbeek "niet onder controle".

Een van de verklaringen hiervoor is volgens twee experts in de Vlaamse krant De Morgen het tekort aan Arabischsprekenden bij de Belgische inlichtingendiensten. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, stelt dat in de krant. Vilvoorde kent een zeer groot aantal Syriëstrijders.

BNR-verslaggever Harmen van der Veen staat in de straat waar het arrestatieteam bezig is met acties. Tijdens zijn live-verslag op BNR was er een knal te horen. Waarschijnlijk wijst dit op gas- of flitsgranaten die arrestatieteams gebruiken bij het binnentreden van een woning. Volg Harmen op Twitter voor updates.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen