
Het leger moet het "grondwettelijke recht op veiligheid" garanderen, schrijft TLN in een persbericht dinsdag. Volgens de organisatie kostte de wanorde in Calais, waar vluchtelingen in een groot tentenkamp wachten op een mogelijkheid de oversteek naar Engeland te kunnen maken, het afgelopen jaar in totaal zo'n 150 miljoen euro. "Het leek, na alle maatregelen die zijn genomen iets beter te gaan. Maar het is momenteel is agressie van van vluchtelingen naar vrachtwagenchauffeurs aan de orde van de dag", zegt Arthur van Dijk, voorzitter van TLN.
Steun VVD
De VVD steunt het standpunt van TLN en begrijpt het goed. Tweede Kamerlid Barbara Visser van de regeringspartij zegt zelfs dat het kamp er überhaupt niet hoort te zitten. "Het kamp dat daar is ontstaan is een illegaal kamp. En als de Fransen gewoon de asiel- en immigratiewetgeving zouden naleven dan zou het kamp er helemaal niet zijn. Als het kamp er niet zou zijn, zou je deze overlast niet hebben", zegt Visser. Ze wil dat vluchtelingen die de vrachtwagenchauffeurs aanvallen worden opgepakt en uit het land gezet.
Psychische tol
De overlast eist ook zijn psychische tol, schrijft TLN. Chauffeurs voelen zich bedreigd en willen steeds vaker geen transport meer richting Engeland vervoeren. "Chauffeurs worden letterlijk bedreigd met honkbalknuppels, er worden stenen gegooid, er wordt zelfs traangas en pepperspray gebruikt. Je merkt dat het zich echt aan het verharden is", zegt Van Dijk.
De agressie is toegenomen sinds de veiligheidsmaatregelen rondom de oversteek van het Kanaal zijn verscherpt. In eerste instantie probeerden asielzoekers zich in vrachtwagens te verstoppen in de hoop zo naar Groot-Brittannië gebracht te worden. Sinds de Franse en Britse overheden daarop maatregelen namen, zoals het plaatsen van hekken en het intensiveren van controles, is de frustratie bij migranten toegenomen omdat ze hun kansen op een oversteek zien slinken, zo schrijft TLN. Steeds vaker veroorzaken ze nu schade en vertraging voor transportbedrijven.
'Als crimineel behandeld'
"Een chauffeur wordt ook als crimineel behandeld. Hij gaat door vier of vijf verschillende controleposten heen. En als dan toch nog blijkt dat er ergens een vluchteling zit, dan krijg je ook nog een bekeuring. Maar waar we het meest van schrikken is toch wel de agressie richting de chauffeurs op dit moment", zegt Van Dijk. TLN staat niet alleen in hun oproep om het leger in te zetten. Van Dijk: "De burgemeester van Calais heeft onlangs opgeroepen het leger in te zetten tegen omdat ze gewoon echt problemen hebben om die drommen met vluchtelingen in de hand te houden."
Fast lane
TLN klaagt verder over de "criminelenpositie" die transportbedrijven zouden hebben. Die lopen de kans hoge boetes te krijgen als er ondanks alle maatregelen toch nog migranten in auto's worden aangetroffen. "Het is volstrekt de wereld op zijn kop", aldus TLN-voorzitter Arthur van Dijk. Hij gaat donderdag bij de autoriteiten pleiten voor een 'fast lane' voor vrachtauto's die aan bepaalde incheck- en controlevoorwaarden voldoen.