Calais3 aug '15 14:05Aangepast op 3 aug '15 17:16

'Ze blijven het proberen'

Auteur: Marjan van den Berg

Extra beveiliging of niet, de problemen in Calais worden er vooralsnog niet minder door. BNR-verslaggever Renée van Heteren ziet bij steeds meer migranten irritatie en bij weer anderen berusting, maar grote groepen blijven ondanks alles proberen Engeland te bereiken.

Foto: Renée van Heteren (BNR)
Foto: Renée van Heteren (BNR)

Vannacht hebben opnieuw 1.700 vluchtelingen geprobeerd via de Kanaaltunnel Engeland in te komen. Daarbij raakte een politieagent gewond.

Verslaggever Renée van Heteren is in het vluchtelingenkamp Jules Ferry in Calais, waar de vluchtelingen steeds terugkeren als het weer niet is gelukt om de oversteek te maken.

Frans leren
Het is te merken dat de beveiliging wordt opgevoerd, zegt zij.

 

Ook merkt Van Heteren dat de massale journalistieke aandacht in Calais sommigen begint te irriteren. “Mensen zeiden ‘Ga weg met je microfoon.’ Elke dag komen hier hordes journalisten. (…) Ze zeggen: ‘We vertellen ons verhaal keer op keer, wat we hebben meegemaakt, maar het helpt niet. Onze situatie blijft hetzelfde’.

Bijna een gewoon leven
De omstandigheden zijn vaak erbarmelijk, zegt Van Heteren. Toch zijn er ook delen van Calais waar het leven – naar omstandigheden – redelijk goed georganiseerd is, “waar tenten staan met houten frames en sterk zeil, waar eigenlijk bijna een gewoon leven wordt geleid. Dan moet je denken aan winkeltjes, moskeeën, kerken, scholen. Er zijn hier natuurlijk allemaal hulporganisaties actief.”

Het zal grote groepen migranten niet weerhouden om te oversteek te blijven wagen. Van Heteren: “Ook vannacht zullen weer honderden mensen proberen om onder die hekken door te komen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen