Calais4 aug '15 00:04Aangepast op 4 aug '15 00:59

'Beeld van vluchtelingen Calais is veel te stereotiep'

Auteur: Thijs Baas

Het beeld van vluchtelingen die massaal op zoek zijn naar de 'honingpot' en verder geen enkele ambitie hebben, is veel te stereotiep. Dat zegt Marnix Eysink Smeets van hogeschool Inholland, die zich recent verdiepte in de vluchtelingenproblematiek rond de Franse havenstad. "Als je hier komt en spreekt met de mensen, dan moet je dat beeld heel snel bijstellen."

Foto: Renee van Heteren, BNR
Foto: Renee van Heteren, BNR

Eysink Smeets bracht een paar dagen door in en rond het tentenkamp waar duizenden vluchtelingen leven en uiteindelijk de oversteek naar Engeland willen maken. Het is een strijd tussen hun hoop en onze angsten om dingen kwijt te raken, zegt hij over de vluchtelingencrisis in Calais. "Het zijn veelal 'ambitieuze, slimme en helemaal niet slachtofferachtige jonge mensen, uitsluitend op zoek naar een beter leven. En dat is wat anders dan hoe wij in Nederland vaak naar vluchtelingen kijken." 

Overdag begaf Eysink Smeets zich de afgelopen dagen in de jungle rond Calais, 's avonds en 's nachts hield hij zich met name bezig met het kat-en-muisspel tussen migranten en politie bij het spoorwegemplacement. Daar proberen de vluchtelingen binnen te dringen. Vanuit zijn vakgebied is Eysink Smeets gespecialiseerd in het publiek vertrouwen in veilgiheid, zegt hij. "Hoe kijkt het grote publiek naar veiligheid? Hoe ervaren ze dat en hoe veilig voelt men zich? Dit is een issue waar mensen in Nederland zich druk over maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen